Вчера „гръмна“ новината за избухване на взривно устройство пред кортежа на Обвинител №1 в страната - Иван Гешев. Обобщаваме събраната дотук информация и подробности около случилото се.

Взрив на пътя от София към Самоков пред кортежа на главния прокурор

Взривното устройство е поставено на пътя между София и Самоков в местността Ярема. Избухва на 1 май, малко преди 12 ч. по обед пред първия от автомобилите на кортежа на Иван Гешев.

Главният прокурор пътувал със семейството си, след като в последния момент плановете му за маршрута били променени. Поначало Иван Гешев е трябвало да замине за Турция, но се отклонява пътьом, за да посети събитие на младшите прокурори. Поради тази причина се проверява за теч на информация относно маршрута на кортежа.

Нанесени са щети по бронирания автомобил, с който е пътувал, но по последни официални данни няма пострадали и ранени лица.

Какво казват дотук специалистите за инцидента

Образувано е досъдебно производство за терористичен акт.

На място работи директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. По негови думи първият обвинител в страната е бил „мишена, която да бъде убита“.

Бомбата е била направена с 3-килограмов еквивалент на тротила и е отделила шрапнели. Разпилелите се осколки се забили в дърветата наоколо и според заместника на Гешев не са случайно поставени, а взривът е бил насочен към пътя.

По първоначални данни на очевидци огненият стълб е бил около 4 м. висок. Открит е кратер дълбок около 30-40 см и диаметър около 3 м.

Сарафов споделя, че покушението е било професионално направено и добре изпълнено, а случайността е тази, която е спасила хората на пътя.

Пътят е рисков, тесен, със завои и бомбата е била положена на място, което предразполага към намаляване на скоростта на автомобила.

Споделено от свидетел

Мила Милчева минава близо до мястото, минути, след като взривът е бил осъществен.

„Аз не съм видяла нито стълба, нито този голям кратер, който се е образувал, тъй като пожарната беше препречила пътя. Там имаше пожарна с две линейки, единият от шофьорите на линейките ни даде знак, че можем да обърнем. Обърнахме нашата кола, обърна и колата пред нас и се върнахме. Не забелязах на мястото да има много голямо полицейско присъствие, вероятно е било наистина минути след като се е случило всичко“ споделя тя пред журналистите на БТВ.

След като продължават в обратна посока вече се разминават с много полицейски коли, бусове и камионетки.

Отзвукът от събитието

Политици определят случилото се като опит за атентат срещу държавността. Днес се провежда съвещание на служебния министър на външните работи, разследващите служби и прокуратурата по повод случилото се.