Представители на туристическия бранш обявиха, че цените на туристическите услуги по Черноморието ще се доближават до тези през 2019 година. Директорът на Института за анализи и оценка на туризма – Румен Драганов заяви, че се отчита следпандемичен бум на пътуванията в световен мащаб.

По Черноморието се предлагат огромен брой легла на цени много близки до тези преди пандемията от ковид 19. В тази връзка пазарът може да приема определено натоварване на цените, но това не би трябвало да доведе до рязкото им увеличаване.

Очаква се силен летен сезон

Драганов коментира още, че се очаква силен летен сезон като за сега се очертава ръст между 14 и 17% спрямо лято 2019.

Тази прогноза се отчита на база на големия брой легла заети по Великден. Министерството на туризма отчита повече от 100 000 туристи посетили страна през този период като голяма част от тях са граждани на северната ни съседка.

Сериозен ръст е регистриран и в ранните резервации за летния сезон. Най-голям интерес за почивка по българското Черноморие проявяват туристи от Турци, Гърция и Румъния.

По-рано този месец министърът на туризма Илин Димитров заяви, че прогнозите за летен сезон 2023 са положителни като се очаква да надминат резултатите от 2019 година с 5%.

Според него се очаква запазване на традиционните пазари, от където пристигат туристи. В това число се включват и два развиващи се пазара – Полша и Чехия. Наблюдава се положителна тенденция при туристите, които пристигат от Германия. Този пазар претърпя спад през последните няколко години, но се възстановява малко по-малко.

Ранните резервации са най-доброто решение

Това препоръчва Румен Драганов, ако желаем да имаме спокойна и достъпна почивка на морето. "Когато има ранни записвания, вие избирате най-доброто – като местоположение, като гледка. Първа линия върви с много високо темпо на продажби."

Това, което Драганов отбелязва още е, че цените за почивка в Турция са малко по-високи от предходната година.

Не на последно място директорът на Института за анализи и оценка на туризма отбелязва, че местният пазар е най-силният за всяка страна. Според данни, които той коментира в България се реализират над 21 милиона пътувания. В сравнение с това число са осъществени 7 милиона пътувания на българи в чужбина. Това е доказателство за следпандемичния бум на пътуванията от българските граждани.

Друг експерт, Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара заяви, че ръстът на туристите зависи от това как вървят цените и инфлация, които неминуемо влияят на начина на живот на хората.