Тези дни новината за агресията към столетницата от с. Дамяница от нейната внучка възмути цялата страна и доведе до силен отзвук сред обществото. Ето и значимата информация по случая с баба Люба, която Gradski.bg обобщава.

103-годишната жена е бита и ограбена от 51-годишната си внучка

На 25 април, следобяд, внучката на най-възрастната жена в община Сандански пребива дълголетницата, с цел да вземе последните ѝ пари – 150 лв. Баба Люба споделя, че Любяна (внучката ѝ) ѝ се карала, извила е ръката ѝ, борили са се и е взела всичките пари. Нанесени са и няколко удара по главата.

Съседка чула виковете и потърсила помощ от полицията и кмета.

Любяна е била социален асистент на баба Люба до началото на април, когато договорът ѝ с общината е прекратен, разказва кметът на селото, Атанас Ангелов, който е и племенник на баба Люба.

Причините за прекратяването са липсата на грижа през последните няколко месеца от страна на внучката, което е установено при проверки от социалните служби. Тя е получавала възнаграждение по договора за 7 месеца.

Има предположение, че именно прекратяването на договора с Любяна е довело до изнервянето на нападателката.

По думите на кмета, нападателката е зависима от алкохола

Кметът разказва още, че внучката и преди е ходила при баба Люба за пари, която не я оставяла никога.

Споделя, че Любяна има нужда от лечение, тъй като е зависима от алкохола. Според него тя е посегнала на баба Люба именно под въздействието на алкохол. Допълва, че преди се е грижела за роднината си, но нещата са се променили.

Към причините за прекратяване на договора за грижи към дълголетницата се прибавят и системно пиянство и агресия.

Прокуратурата се самосезира по случая

Столетницата не пожела да подаде жалба срещу своята нападателка и изрази желание внучката ѝ да бъде пусната, макар и да има вероятност пак да бъде пребита от нея. Прокуратурата обаче се самосезира и в резултат на това е образувано досъдебно производство. Жената в момента е задържана, по силата на приложена мярка за неотклонение 72 ч. задържане под стража.

Баба Люба обаче няма да остане без грижи. Сключен е договор от общината с друга роднина на столетницата – Роса Николова. Тя ще бъде неин асистент от началото на май. Жената и досега е помагала на баба Люба.

Столетницата е сама от 4 години, когато съпругът ѝ починал. Обитателите на селото също показват загриженост към своята най-възрастна съжителка и ѝ помагат.