Припомняме, че конфликтът в Судан избухна на 15 април, след като седмица преди това напрежението между силите, които подкрепят двамата висши генерали ескалира.

Напрежението е в следствие от опита североизточната африканска държава да премине към демократичен режим на управление. Сраженията се водят от една страна от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) и редовната суданска армия от друга.

От началото на конфликта до сега са загинали повече от 400 души, сред които и деца. Голяма част от боевете между двете фракции се водят в градските райони, което води до много цивилни жертви. Столицата Хартум остава блокирана, а на жителите ѝ не е разрешено да излизат от домовете си.

Обявено е 72-часово примирие

Главният секретар на САЩ – Антъни Блинкен обяви, че двете враждуващи страни са се съгласили на 72-часово прекратяване на огъня. Това е било постигнато след двудневни преговори между редовната суданска армия и СБП.

Това е третото обявено примирие между враждуващите фракции от началото на конфликта. Предишните две бяха нарушени за кратко време след оповестяването им. Изглежда, че тази тенденция ще продължи, тъй като обявеното прекратяване на огъня в понеделник вечер вече не се спазва напълно.

ЕС се опитва да евакуира своите граждани

След внезапно избухналият конфликт в Судан редица европейски държави предприеха мерки по изтегляне на техните граждани от територията на сраженията. За целта се организират операции по въздух или по вода чрез пристанищата по крайбрежието на Червено море.

Силите за бърза подкрепа обявиха, че ще дадат достъп до летищата под техен контрол, за да може да се евакуират повече хора.

Жозеп Борел, който е представител на ЕС за външната политика обяви, че успешно са евакуирани около 1000 граждани на съюза. След уговореното прекратяване на огъня се очаква броя на изведените от държавата хора да нарасне.

На територията на държавата все още се намират и българи като 31 от тях са заявили, че искат да бъдат евакуирани. Министерството на външните работи прави всичко възможно, за да осигури безопасен начин за прибирането на сънародниците ни, които се намират в Судан.

Има ли опасност от биологична заплаха

СЗО обяви, че има риск от биологична заплаха породена от конфликта в северноафриканската държава. Като причина се посочва окупирането на националната лаборатория, в която се съхраняват патогени от холера и морбили от една от враждуващите страни.

Персоналът на лабораторията е бил прогонен, което означава, че безопасното боравене с патогени вече не е гарантирано.