След като президентът заяви пред медиите, че не мисли да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, бе проведена среща между първите две политически сили от представените в парламента формации. Целта на забавянето е даване на време на народните представители да приемат бюджет, който да не доведе до дългова криза и увеличаване на заемите.

Срещата хронологически се явява начало на диалога между двете сили. Като цел се посочва постигането на консенсус по важните теми, обхващащи най-наложителните решения, засягащи обществото, които държавата трябва да вземе, с оглед перспективата на връчването на първия мандат за опит за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Борисов предложи ПП-ДБ да представят предварително състав на кабинет

Инициативата за срещата бе проявена от първите в Народното събрание. До приключването на седмицата предстои ГЕРБ-СДС да поканят и останалите лидери на политическите сили, част от 49-тия парламент.

Преди срещата да започне, партията на Борисов показа положителни нагласи за съставяне на министерски съвет, с участието на двете най-силно представени формации в Народното събрание. В противовес на това, от настроението в ПП-ДБ продължава да личи, че няма готовност за подкрепяне на мандат на ГЕРБ.

В началото на срещата лидерът на ГЕРБ започна с обръщението:

„Благодаря, че приехте поканата. Трябва да намерим начин за правителство дали с първия мандат, дали с втория. Отиването на нови избори ще доведе до същата ситуация. Следващата важна тема е да използваме времето да поемем ангажимент към приемането на бюджет с 3% дефицит. Трябва да го направим заедно и да бъдем отговорни.“

Той продължи, навеждайки към представяне на предложение от ПП-ДБ за състав на правителство, върху което ГЕРБ-СДС да мислят, за да имат яснота за първия мандат. „Ако вие представите кабинет и ние да го харесаме, имаме какво да мислим“, продължи Борисов.

Отговорът на Асен Василев и Кирил Петков

Отговорът на съпредседателя Асен Василев бе, че такъв подход, в който втората сила да представи състав на кабинет преди връчването на първия мандат не е традиционен и затова трябва да бъде обсъден с органите на партията. Другият съпредседател на ПП-ДБ, Кирил Петков посочи, че е необходимо да се видят конкретните политики, които следващият кабинет трябва да изпълни. Допълни с „Ние ще изчакаме разговорите за първия мандат“.

И Василев, и Петков обясниха, че бюджетен дефицит от 3% е постижим. В рамките на срещата Кирил Петков заяви категорично „Имаме ясен мандат от нашите избиратели – първият мандат на ГЕРБ не може да бъде подкрепен“.

Изрази се желание за обсъждане на секторните политики в енергетиката, правосъдната реформа и службите като причина за съгласие от страна на ПП-ДБ да откликнат положително на поканата за среща. В отговора формацията уточни, че преди да се обсъжда съставянето на кабинет трябва да се уточнят политиките на правителството.