Рано тази сутрин служители на авиационната сигурност на летището в Берлин-Бранденбург обявиха стачка, предаде ДПА. По данни протестът е обявен от 3:30 часа местно време до вторник, когато се очаква полетите да бъдат възобновени.

Стачката е планирана от „Ферди“ – германски синдикат, който организира протестни действия на 20 и 21 април на няколко големи германски летища в градовете Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон.

Тези действия засягат главно персонала, който е зает със сигурността, контрола на пътници и стоки и зоната за клиентски обслужване. От летището съобщават, че поради тази причина до вторник нито един самолет няма да излети, но е възможно да бъдат приети полети на някои авиокомпании.

Заради стачните действия през последните няколко дни по германците летища бяха отменени над 700 полета, което засегна пряко 100 000 пътници. Повечето от тях остават блокирани по летищата в очакване на нова дата и час за техния полет.

Протести по-рано през годината

Това не е първата стачка на авиослужителите за тази година. Синдикатът „Ферди“ организира няколко протеста по-рано през 2023 и в края на 2022. В края на януари летище Берлин-Бранденбург обяви еднодневна предупредителна стачка, която засегна 35 000 пътници.

Последваха протестни действия в средата на месец февруари, когато синдикатът обяви 24 часова стачка на седем от най-ключовите германски летища. Тогава бяха отменени около 2340 полета, които засегнаха и объркаха плановете на над 290 000 пътници.

Всеки пътник е посъветван да се свърже с авиокомпанията, с която има запазен полет, за да се информира за методите за компенсация при отмяната на полета. Последната стачка преди тази от 20 април, беше организирана за средата на март, когато отново работата на летището в Берлин беше блокирана.

Всички тези стачни действия водят не само да голям брой отменени или закъснели полети, но и до затруднения при обработката на данни и багажи след като възможността за пътуване е възобновена.

Какви са причините за протестите на служителите по летищата е Германия

Причините, поради които Берлин за пореден път тази година остава откъснат от света по въздух включват недоволството от размера на заплащането за извънреден труд на авиослужителите.

Някои от исканията им включват уреждане на тарифните им договори и увеличение на възнаграждението им с 500 евро. Много от стачкуващите не са доволни от допълнителното заплащане при извънреден труд.

От декември месец 2022 година синдикатът се бори за уреждане на по-добри условия на труд и увеличаване на възнаграждението за работа през нощта и на официални празници. Очаква се преговорите да продължат до края на месец април.