Представителите на държавите, които членуват в Г-7 обсъждат възможността за спиране на износа на стоки за Русия. Това ще бъде главна тема на предстоящата среща на лидерите на организацията през май месец в Япония.

От началото на войната в Украйна на Русия са наложения санкции, които обхващат всяка сфера на живот. Въпреки това до момента е разрешен всеки износ, а ограничения се прилагат само за определени стоки.

Ако забраната бъде приета от Г-7, лидерите на организацията най-вероятно ще искат включването на страните членки на ЕС, за да бъде новият механизъм максимално ефективен.

Въвеждането на забрана за износа на руски стоки ще бъде обратен завой в механизмите за изолация на държавата. Идеята за новите мерки срещу Русия все още е в зародиш. Това, което се предвижда е да се създаде списък, в които са включени стоки изключение от забраната. В този списък най-вероятно ще влязат храни, земеделски култури и лекарства.

Какви са перспективите за въвеждане на нови механизми от санкции срещу Русия

Към момента анализаторите от „Блумбърг“ коментират, че възможността от налагане на подобни санкции е минимална поради няколко причини.

Европейските страни членки на Г-7 – Франция, Италия, Германия и Великобритания трудно биха приели едностранно да се ограничат от стоките, които Русия изнася и да отстъпят доброволно търговските си позиции на други държави от ЕС.

Втората причина, поради която обсъжданите санкции едва ли ще влязат в сила е нуждата от консенсус на държавите от ЕС при взимане на подобно решение. Вероятността някои държави да се противопоставят е много голяма.

Като трета причина трябва да отчетем очакваната бурна реакция на компании, които продължават да имат търговски отношения с Русия и да доставят руски стоки.

Не на последно място при въвеждането на толкова сурови санкции има вероятност от остра ответна реакция от страна на Москва.

Какви са очакваните резултати от обсъжданата забрана

От Г-7 се опасяват, че въвеждането на нови механизми от санкции ще предизвика Русия да измисли начин, по който да заобиколи изолацията си като използва трети страни. Друг очакван резултат от въвеждането на забрана на износа е още по-голямо сближаване между Москва и Пекин.

Данни от компанията Trade Data Monitor посочват, че от началото на войната до сега стойността на вноса от ЕС към Русия е намалял почти на половина. Въпреки това сумата на стоките, които се изнасят за Русия остава голяма. Най-големите европейски износители за Русия са Полша, Германия и Италия.