Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна. За Киев са отпуснати 61 млрд. долара, като за пакета 311 от конгресмените гласуваха „за“ и 112 „против“.

От отпуснати пари, 23 млрд. долара ще бъдат използвани от САЩ, за да се набавят оръжейни запаси и други военни стоки. Това решение ще даде на Вашингтон възможност да изпраща оръжия, муниции и техника до Киев. За закупуването на модерни оръжейни системи на украинската армия пък са предвидени 14 млрд., а 11 млрд. ще бъдат използвани, за да се финансират американските бази в Европа. В тези бази Съединените щати обучава украинските войници за работа с военна техника.

Останалите 9 млрд. долара, Киев ще получи под формата на заем за невоенни цели, включително, за да се изплащат заплати и пенсии. Също така се предвижда замразените руски авоари също да отидат в помощ на Украйна.

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски, както и западните лидери месеци наред призоваваха Конгреса да гласува помощта. Очаква се Сенатът да гласува във вторник или в сряда, а след като законът бъде подписан и от президента Байдън,част от помощта може да бъде изпратена към Украйна веднага.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че подкрепата от страна на САЩ до голяма степен ще засили възможностите на войските на Украйна. Той също така изтъкна, че страната му ще има възможност да спечели войната, ако получи оръжията, от които войниците имат нужда.

По информация на анонимен анонимен източник от Пентагона, поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана, 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси се намират и съхраняват в базите на територията на Европа.

Какви са световните реакции за помощта, отпусната от САЩ

За пакета помощи, отпуснат от САЩ имаше както положителни, така и отрицателни реакции. ЕС и НАТО изразиха подкрепа към решението. Но все пак лидерите са на мнение, че въпреки, че помощта на САЩ може да помогне, тя ще бъде недостатъчна, за да бъдат отблъснати руските военни сили.

От Кремъл също се изказаха по въпроса. Говорител на Кремъл – Дмитрий Песков заяви, че решението на САЩ е било очаквано и предвидимо. Но според Русия, това решение още повече ще разори Украйна и ще доведе до повече загинали украинци „по вина на режима в Киев“.

Мария Захарова – говорителката на руското външно министерство пък направи обвинение към Вашингтон, че "все по-дълбоко навлиза в хибридна война срещу Русия" и конфликтът може да се задълбочи.