Медии в иранската столица съобщават, че безпилотни самолети са били неутрализирани от противовъздушната отбрана на страната, при опити за извършване на атака към някои провинции на страната.

В нападението на Израел над Иран не са били включени ракети. Три експлозии са били чути в района на иранската военна база в централните части на страната в близост до град Исфахан. От Иранската държавна телевизия съобщиха, че не са били засегнати ядрени мощности.

Няма информация при атаката да има жертви и ранени. Нападението на Израел към райони в Иран е отговор на безпрецедентната иранска атака по израелски територии от миналата неделя. Тогава Тел Авив обяви, че ще отвърне на удара, когато и както прецени.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи за експлозия на летище в централния град Исфахан. Причина за експлозията не беше оповестена. Няколко ирански ядрени обекта се намират в тази провинция, включително Натанц, който заема централно място в иранската програма за обогатяване на уран.

Последици от атаката над Иран

Заради опасността от следващи атаки беше наредено спирането на полети нас Исфахан, Шираз и Техеран. Международното летище в Техеран „Имам Хомейни“ също беше затворено за всички полети.

Някои полети на авиокомпаниите Emirates и Flydubai, които са прелитали над Иран рано сутринта, се е наложило да направят рязък завой във въздушното пространство.

Вчера Иран съобщи пред Съвета за сигурност на ООН, че израелската държава трябва да бъде принудена да спре всякакви по-нататъшни авантюристични воeнни действия срещу иранските интереси. По повод на ескалацията между Израел и Иран, генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в „момент на максимална опасност“.

Заради атаките между двете държави се отчита рязък скок на цените на петрола. Фючърите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел. Доларът също поскъпна поради същата причина. Златото се е повишило през последните дни с 1%.

Иран – ядрените оръжия на Израел са идентифицирани

Високопоставен командир от Иранската армия твърди, че държавата може да преразгледа доктрината си, съобщава държавна медия. Същият командир заяви, че ядрените оръжия на Израел са идентифицирани. От Техеран винаги са твърдели, че иранската ядрена програма е само за мирни цели.

Тези коментари са провокирани от изказването на високопоставен държавен служител, който казва, че Израел обмисля атака по ядрените съоръжения на Иран като ответна реакция на нападението с дронове организирано от Техеран към Тел Авив.

Във връзка с атаките в Близкия изток, Министерството на външните работи е в готовност да изтегли български граждани от Иран. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната.