Вчера Кремъл заяви публично, че за да защити териториите си от украински нападения, трябва да бъде създадена буферна зона. Буферната зона се планира по граничните територии с Украйна и според Русия това е единствения начин да предпази хората, населяващи териториите.

Въпросът за буферната зона се повдигна на речта на преизбрания президент Владимир Путин след края на изборите в неделя. Путин не даде повече подробности за съответната зона. Той сподели, че буферната зона може да се направи толкова голяма, достатъчна да спре произведени в чужбини оръжия, нанасящи удари по руска територия.

Коментарът на Владимир Путин дойде, след като му беше зададе въпрос дали смята за необходимо Русия да превземе Харковска област на Украйна, която граничи с Белгородската руска област, подложена на атаки от Украйна, след началото на войната.

Припомняме че, Руските военни сили направиха пит за превземане на Харковска област през февруари 2022 г., но отсреща получиха украинско контранастъпление.

През септември 2022 г. Русия заяви, че макар да не контролира напълно нито една от тях е  анексирала четирите украински области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон. Украйна пък изрази острото си мнение, че анексирането на областите е незаконно и, че ще от своя страна ще държи фронта, докато руските сили не напуснат териториите ѝ.

Прессекретарят на Кремъл се изказа по темата с буферната зона

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, каза че има нужда от мерки за обезопасяване, чрез създаване на буферна зона по граничните територии. Той коментира украинските атаки с дронове  по територии в Русия и спомена за това, че се нападат жилищни сгради, обществени съоръжения, на които се събират много цивилни граждани.

Руските граждани могат да бъдат защитени, само чрез създаването на тази зона според Песков. Русия заяви, че напоследък нападенията от страна на Украйна по граничните области на Русия са зачестили. В последното такова нападение, загинаха 17-годишмо момче и мъж в село Николское в руската Белгородска област, а ранените са четирима.

Здравният министър на Белгородска област Андрей Иконников съобщи, че 11 цивилни души от областта за загинали в резултат на украинския обстрел за изминалата седмица, а ранените са 82. Смята се, че нападенията зачестиха, заради изборите в Русия.

От страна на Украйна пък заявиха, че според тях споменаването на тази буферна зона е знак за ескалация на войната. Киев съобщи за свалени 17 руски дрона от общо 22, пуснати при интензивния обстрел на Сумска област вчера.

Очаква се Владимир Путин да излезе с повече подробности за създаването на буферната зона.