Финалът на тридневните избори за президент на Руската федерация е близо. При обработени 60% от протоколите резултатите показват ясната преднина на Владимир Путин и гарантират, че няма да се проведе втори тур на изборите за президент.

Това предава агенция ТАСС, която се позовава на данни публикувани от Централната избирателна комисия в Русия. Избирателната активност на президентските избори достигна до 66.07% в края на третия последен ден от вота.

Путин печели убедително с 87,26% от обработените до този момент гласове. На второ място е представителят от Комунистическата партия на Руската федерация – Николай Харитонов. Той е събрал 4,18% от гласовете. На трето място по гласове е представителят на партията „Нови хора“ Владислав Даванков с 3,99%. Четвъртият кандидат – Леонид Слуцки получава 3,12% от гласовете на руския народ.

Тези резултати носят убедителна победа на досегашния президент Владимир Путин и гарантират, че няма да има втори тур на президентските избори.

За пръв път в Русия можеше да се гласува дистанционно

За пръв път в историята на изборите в Русия вотът се проведе в рамките на 3 дни и имаше възможност за дистанционно гласуване. Това повиши значително избирателната активност. През 2018 година президентските избори се проведоха само в един ден и тогава избирателната активност в била около 67%.

В около една трета от руските федерации имаше възможност за дистанционно гласуване по електронен път. За тази цел жителите на 28 федерации използваха федерална платформа, а в Москва гласуването се осъществяваше чрез отделна платформа.

Дистанционното гласуване чрез федералната платформа отчита 94% избирателна активност или 4,4 милиона души са използвали федералната платформа, за да дадат своя глас. В Москва броя на подадените бюлетини по електронен начин е 3,7 милиона.

Путин побеждава в Москва

Досегашният президент Владимир Путин печели вота в Москва с 89,1%. Той има огромна преднина пред другите кандидати. Данни от обработените бюлетини показват, че опонентът на Путин, който е на второ място печели само 4,4% от вота на избирателите.

Путин също печели и в окупираните територии. В Херсонска област руския президент е избран за пореден мандат от 88,12%. В Запорожие процентът е по-голям и стига до 92,83%, а 94,12% от жителите на Луганска република са гласували за Путин.

Изборите не се разминаха с военни действия

По време на тридневните избори бяха осъществени украински бомбардировки и поредица от нахлувания на руска територия от страна на проукраински диверсионни групи.

Путин коментира, че с тези действия Киев се опитва да попречи на кандидатурата му за нов мандат на президентския пост, който е с продължителност 6 години.