На брифинг в сградата на Столичната община, председателят на Държавната агенция за бежанците – Мариана Тошева, съобщи, че се работи по преместването на настанените лица в бежанския център в „Овча купел“  към други центрове.

Вчера сутринта е била изведена първата група хора от регистрационно-приемателния център в столичния кв. “Овча купел”, която е била от 30 човека.

След големия протест организиран от жителите на квартала няколко дни по-рано се наложи свикването на извънредно заседание на Столичния общински съвет. На него се обсъди сигурността в столицата. По време на заседанието Тошева заяви, че няма миграционен натиск. По нейни думи има засилен полицейски контрол не само в квартал „Овча купел“, но и е други райони, в които има бежански центрове.

Тошева каза още, че в момента са организира поетапно извеждане на настанените в центровете бежанци и пренасочването им в други центрове, които се намират в периферните райони на града. Това е с цел успокояване на напрежението при гражданите.

Исканията на Държавната агенция за бежанците е едно от крилата на регистрационно-приемателния център в столичния кв. “Овча купел” да бъде затворено, защото се нуждае от основен ремонт. Тошева посочи, че центровете за лица, които търсят закрила не трябва да са с капацитет повече от 500 души, дори до около 300 души в най-добрия вариант. Според анализ това е най-добрият начин за контрол.

По думи на председателят на Държавната агенция за бежанците в момента в бежанския център в „Овча купел“ са настанени 413 лица, сред които 128 са деца. Те са непридружени непълнолетни лица, които са настанени в сигурната зона на центъра. За тази зона е осигурена допълнителна охрана и се извършва пропускателен режим. Тошева добави, че лицата, които пребивават в центъра в „Овча купел“ са минали два пъти скрининг и са легално пребиваващи.

В изявлението Тошева допълни, че към днешна дата има 43% заетост на центровете. В тях повечето лица пребивават между 3 и 6 месеца. Това означава, че в центровете има постоянна запълняемост на 30-40%. Тя каза още, че тотално затваряне на центъра в „Овча купел“ не зависи само от Държавната агенция за бежанците, а също и от други институции.

Всички тези действия се наложиха след като между някои от мигрантите настанени в центъра в квартала участваха в бой помежду си. Това провокира вълна от протести в центъра на столицата и в квартал „Овча купел“.

Събралите се жители на района настояваха за постоянно полицейско присъствие около центъра за мигранти. Техните искания са свързани с по-висок контрол на центъра и по-добра сигурност за живущите в района.