Русия и Беларус са засилили съвместните военни учения, възползвайки се от опита, който Москва е придобила по време на боевете в Украйна, и са наблегнали на водене на сражения в градски условия – това съобщават запознати.

Беларуското ведомство обяви още в четвъртък, че Москва и Минск са подсилили съвместната си военна структура в Беларус с оръжия, войници и специализирано оборудване и планират да проведат съвместни авиационни учения.

На какво се дължи засилването

Засиленото военно сътрудничество между двете страни идва на фона на спекулациите в Украйна и на Запад, че Москва може да използва Беларус като плацдарм за нова атака срещу Украйна от север.

На 24 февруари – началото на войната – Минск разреши на Москва да използва беларуската територия, за да изпрати войски в Украйна, припомня се в различни издания.

"Регионалната структура на (руските и беларуските) войски се обучава почти без прекъсване", съобщи държавният телевизионен канал "ВоенТиВи". "Интензивността на обученията все повече се увеличава. Целта е да сме готови и да можем да отвърнем на агресора на всички фронтове", се казва още в изявлението.

В него се съобщава също така, че се обръща специално внимание на обучението за водене на война в градски условия и се използва опитът на Москва, придобит по време на боевете в Украйна. Упражнява се и реакция на ситуации, при които врагът разполага свои позиции в различни сгради.

Христо Грозев: „Не ме е страх!“

Журналистът Христо Грозев, който беше обявен от Русия за издирване, вече е в САЩ. Това обяви самият той.

„В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филм „Навални”, който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за „Оскар” до дни. Има страни, в които не е проблем да кажеш, че си. Например Америка” каза Грозев.

„Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само – например и от Беларус”, каза Грозев.

Сега обаче рискът се е повишил значително, тъй като е включен в списъка с враговете на Русия.

В Австрия Грозев получавал охрана от държавата

„В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко.”, коментира журналистът.

Все пак потвърди, че е получил защита и от България.

„Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия.

Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната.”, каза Грозев.