Мирът в Близкия изток е все по невъзможен, след като Иран изстреля над 200 дрона и ракети в посока Израел. Светът е в очакване на отговор на Израел след иранската атака. От израелска страна заявиха, че си запазват правото на отговор както и когато си преценят.

Лидерите на западните държави призоваха за сдържаност. Американският държавен глава заяви, че САЩ няма да подкрепи евентуален военен отговор от страна на Израел. Всички страни от Съвета на сигурността, в това число и Китай и Русия, призоваха за сдържаност.

Близкият изток и Иран снабдяват света с петрол. Ако Иран реши да действа радикално и да продължи атаките си към Израел може да затвори Ормузският проток. През него минават една четвърт от световните доставки на петрол.

Лидерите на Г-7 осъдиха атаката към Израел 

Държавните глави на най-богатите страни в света се събраха на извънредна виртуална среща, по време, на която главна тема беше ескалацията на напрежението в Близкия изток. Американският президент Джо Байдън обеща, че ще се постарае за осигуряването на единен дипломатически отговор на страните от Г-7 на агресията на Иран. Италианския външен министър – Антони Таяни също заяви, че се надява Израел да св въздържи от атака в отговор на агресията на Иран.

Представителя на Обединеното кралство към ООН също осъди „неразумната атака на Иран“. Барбара Удуърд коментира, че нападението е създало сериозни рискове за сигурността и стабилността на гражданите в Близкия изток.

Джо Байдън проведе разговор с Бенямин Нетаняху

През първите часове след атаката на Иран към Израел, Джо Байдън проведе телефонен разговор с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. Световни медии твърдят, че именно той е разубедил израелския премиер да не предприема незабавен ответен удар към Иран.

Американският президент изрази подкрепа от името на САЩ към Израел, но дадоха да се разбере, че не биха подкрепили ответен удар от страна на Израел към Иран.

Коментар на постоянния представител на Сирия в ООН

Представителят на Сирия в ООН заяви, че атаката на Иран е резултат от агресията и нарушението на международното право. Той коментира, че израелските окупационни власти и САЩ са отговорни за заплахите за мира и сигурността в Близкия изток.

В коментара си представителят на Сирия Кусей Алдахак добави, че израелската агресия срещу мюсюлманите трябва да спре незабавно и да се осигури хуманитарен достъп до Газа.

До поредната ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна след като Иран изстреля дронове в посока Израел, което е направено като отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. По време на атаката бяха убити високопоставени ирански военни.