Познато ли ви е онова чувство на безсилие и ниска енергия, което ви спохожда всяка година, щом времето започне да става хубаво? Много хора се оплакват от така наречената пролетна умора, особено, когато времето се запролети. Вместо слънчевите лъчи да повишат енергията ни и да ни заредят да бъдем по-активни, те изсмукват силите ни и ни правят по-мързеливи.

Последиците познати като „пролетна умора“ се дължат на начина ни на живот през зимата. По-късия ден и повечето време прекарани вкъщи създават една „удобна“ за организма среда. По-малкото движение и храненето с по-мазни и засищащи храни изтощава тялото ни и го предразполага към прекарване на повечето време в статично положение.

Това води до трупане на излишни килограми и изтощение за организма. С идването на първите слънчеви лъчи, те първа трябва да се предразположим отново към активен начин на живот. Бързата смяна на темпото може допълнително да изтощи тялото ни, което е свикнали да прекарва по-дълго време в покой.

Симптоми при пролетна умора

Дори и да не сте мързелив човек по природа и активността е част от ежедневието ви, не сте застраховани от пролетната умора. Силното понижаване на енергийните нива може да притесни хората, които са свикнали да живеят на бързи обороти и да понижи тяхната продуктивност.

Има някои отличителни симптоми, които издават, че страдате от пролетна умора. Ако не сте запознати с тях, може да ги объркате с наличието на друго по-притеснително състояние. Поради тази причина е добре да знаете кои са симптомите на пролетната умора и да имате на предвид, че те са временни състояния провокирани от смяната на сезоните.  

Физическите симптоми най-често се изразяват в чувство за цялостна умора и отпадналост, главоболие и световъртеж, нарушения на съня, намалено либидо. Тези симптоми в повечето случаи са придружени от психически и емоционални симптоми, сред които безпокойство, раздразнение, апатия, намалена мотивация и липса на концентрация. Възможно е наличието на изброените симптоми да продължи до 2 седмици.

Съвети за справяне с пролетната умора

Един от основните съвети е да не се опитвате да биете пролетната умора с прием на повече кофеин или енергийни напитки. Вместо това се опитайте да приемате възможно най-много количества вода и да останете хидратирани.

Приемът на повече витамин C чрез храна и напитки ще ви помогне да се заредите с допълнително енергия. Постарайте се да включите в диетата си напитки и храни съдържащи този ценен витамин. Най-добрите източници на витамин C са портокалите, лимоните и грейпфрута.

Колкото и да ви е трудно и да ви мързи не пренебрегвайте ежедневната физическа активност. Насладете се на хубавото време като го прекарате в разходка сред природата или практикувайки любим спорт.

Смяната на времето към лятно може да се отрази на качеството на съня. Постарайте се да отделите максимално много време за почивка, за да се адаптирате към новото часово време.