САЩ отправи предупреждение, че ще държат Китай отговорен, ако във войната с Украйна, Русия завоюва още украински територии. Предупреждението на САЩ дойде след като Китай пожела да засили икономическото си сътрудничество с Русия.

Преди няколко дни стана ясно, че Китай иска да подкрепи развитието на Русия. Това бе заявено от китайския външен министър Ван И на срещата му в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров.

Китайският външен министър сподели, че Пекин и Москва ще засилят стратегическото си сътрудничество и ще продължават да се подкрепят взаимно. Руският външен министър пък от своя страна благодари за оказаната подкрепа от страна на Пекин.

Американският дипломат Кърт Кембъл осъди остро сътрудничеството между Китай и Русия

Американският дипломат Кърт Кембъл заяви, че най-важната мисия на САЩ е съхраняването на мира и стабилността в Европа. Продължаващото завоюване на територии в Москва от страна на Русия според Кембъл би довело до „промяна на баланса на силите в Европа по неприемлив начин“. А промяната на този баланс е против интересите на Америка.

Изявлението на Кърт Кембъл бе направено в Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай. То дойде след въпрос за мнението му за срещата на Лавров и Ван И. Освен, че се спомена, чер САЩ ще държи Китай отговорен в случай на още завоювани украински територии, Кембъл каза и, че Пекин е бил предупреден от Вашингтон за войната в Украйна още преди да започне.

САЩ отправиха редица предупреждения, че Русия се готви да нахлуе с войските си в Украйна. Предупрежденията се оказаха реални, когато това се случи през февруари 2022 г.

Според Кембъл от страна на Китай се правят опити да се възстанови „военният капацитет“ на Русия след претърпените неуспехи с войната в Украйна по информацията, която се изнася от Украйна. След тези неуспехи и неочакваната съпротива, Русия е подобрила военния си капацитет и вече е сериозна заплаха за украинския народ.

Това според Кембъл се случва с помощта на Китай. Въпреки че Китай не изнася директно оръжие за Русия, от страна на Пекин се оказва помощ за заобикалянето на санкциите. Китай снабдява Русия с различни компоненти, производство на Запада, включително и балистични ракети, които се произвеждат в САЩ.

Също така китайският пазар компенсира ефекта от наложените от Европейския съюз мерки за ограничаване на руския петрол и газ. А приходите, идващи от Китай са от голямо значение за Русия, защото с тях се финансира войната в Украйна.