Софийската градска прокуратура разследва шестима руски граждани с фалшиви самоличности. Разследването е свързано с извършени четири взрива, в складове за боеприпаси,  в периода от 2011 до 2020 година.

По случая е образувано досъдебно производство за тероризъм. СГП ръководи множество действия по разследването като са следвани Европейските заповеди и са проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС.

Събраната информация от посочените действия установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са имали задачата да взривят продукцията на търговско дружество произвеждащо оръжия.

Шестима руски граждани са привлечени в качеството си на обвиняеми през 2021 година. Спрямо тях е поставена мярка за задържане под стража за 72 часа, а също така са издадени европейски заповеди за арест по обвинения в тероризъм.

Хронология на взривовете

Разследват се 4 взрива извършени в периода 2011 до 2020 година в складове за боеприпаси у нас. Според разследването при всеки взрив първо е предизвикван пожар, който е довел до евакуация на хората. Това се е правело с цел да не се стигне до жертви при дистанционно взривяване на боеприпасите.

Първият взрив е бил на 12 ноември 2011 година. При него са били унищожени над 3000 снаряда в склад собственост на търговското дружество „Емко“. Складът се намира в габровското село Ловнидол. При разследването е открито руско взривно устройство на 150 км от сградата.

Вторият взрив е от 21 март 2015 година. Унищожени са над 2000 неуправляеми реактивни снаряда и противотанкови гранати при пожар и последвал взрив. Случаят е от складовете на ВМЗ „Сопот“ край село Иганово. Част от унищожената продукция също е собственост на ТД „Емко“.

Прокуратурата споменава за руска намеса. Веществените доказателства по делото са унищожени след пожар на 31 май 2015 година в сградата на бившия институт по специална техника в София. Това е случай номер три, при който експертизата показва, че пожара не е възникнал случайно.

Четвъртият взрив се случва на 11 март 2020 година. Взривен е склад за детонатори и възпламенители към завод „Арсенал“ в Мъглиж. При този случай двама от работещите в склада са приети в болница.

СГП издаде заповед за арест

Софийската градска прокуратура издаде заповед за ареста на шестима руски граждани, които се предполага, че са замесени в организирането и извършването на взривовете. Обвинените са офицери от един отдел на руското ГРУ  - „29155”. Трима от тях заемат високи постове в администрацията на Путин.

Решението за издаване на европейска заповед за арест е било обжалвано пред градския апелативен съд.