12 области в страната ся обявили грипна епидемия. От днес в област Ямбол влиза в сила обявената грипна епидемия, която ще продължи до 5 февруари. През изминалата седмица в областния център и градовете в региона е отчетена заболеваемост 356.08 на 10 000 души.

Средната регистрирана в момента заболеваемост е 197.08 на 10 000 души. Във Велико Търново също влизат в сила временни противоепидемични мерки. Те ще продължат до 5 февруари. Очаква се утре епидемия да бъде обявена и в Шумен, където епидемичните мерки ще важат до 7 февруари.

Перник е поредната област, която от утре обявява грипна епидемия със срок до 9 февруари. В областите Перник и Варна се преустановява учебния процес между 31 януари до 5 февруари включително.

От днес спира присъствения учебен процес и извън класни дейности на училища в цяла Пловдивска област. Учениците преминават в онлайн обучение до края на срока.

В София-област е обявена грипна епидемия до 1 февруари. Заболеваемостта в София град все още не е достигнала нужния процент за обявяване на епидемия и преустановяване на учебните занятия.

Мярката за преустановяване на учебния процес се налага след като 30 процента от направените проби се изпратят до Националния център по заразни и паразитни болести излязат с положителен резултат.

Въвеждането на грипна епидемия се взема от областните и местни власти, а не на национално ниво.

Пикът на грипа настъпва скоро

Наблюдава се тенденция за увеличаване на заболеваемостта и остри респираторни заболявания във възрастовата група на учениците. При 30% от положителните проби за грип има констатиран грипен вирус тип А. Грипът протича по-тежко при малките деца и възрастните хора над 65 години с хронични заболявания.

Тази седмица се очаква достигането до пика на грипната вълна. Расте процентът заболели и в областите Перник, Силистра и Ловеч. Броят на положителните проби расте постоянно, което може да наложи въвеждане на грипна епидемия и в тези области.

Освен занятията в учебните заведения се преустановяват плановите приеми в болници, консултациите на бременни жени, профилактичните прегледи и имунизациите. Прави се стриктен ежедневен филтър в детските ясли и градини. Социалните институции за деца и възрастни и болниците забраняват свижданията на пациенти.

В областите, които първи обявиха грипна епидемия вече се отчита понижение на заболеваемостта. Първите противоепидемични мерки бяха въведени на 22 януари. Те оща са в сила в областите Смолян, Плевен, Варна и Бургас.

За сметка на повишаването на положителни проби за грип А, намалява броя на лицата заболели от Ковид.