Късно снощи американския президент Джо Байдън съобщи пред Ройтрес за атака с дрон срещу американските сили, които са разположени в Североизточна Йордания, близо до границата със Сирия.

При атаката са били убити трима американски военнослужещи, а още мнозина са били ранени. Американския лидер изказа опасенията си, че зад нападението стоят групировки, които са подкрепяни от Иран.

"Въпреки че все още събираме сведения за тази атака, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран", каза Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Това са първите американски военни, които стават жертва на конфликта в региона. Американския президент обяви, че ще бъде потърсена сметка на всички отговорни за смъртта на войниците и борбата с тероризма ще продължи.

От Франс прес предават, че по информация на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, при атаката са ранени 25 американски войници.

Йордания осъди нападението с дрон над американската база

Говорител на йорданското правителство, цитиран от Ройтерс заяви, че атаката с дрон, при която са убити 3 американски войници не е извършена на територията на Йордания, а на Сирия. В изявлението се посочва, че Йордания работи в сътрудничество със САЩ в борбата с тероризма.

Държавата наскоро е поискала от САЩ по-модерни оръжия, сред които системи за противовъздушна отбрана. Това се дължи на опасания от Йордания, че конфликтът в Газа може да я направи обект на нападения от страна на подкрепяните от Иран регионални милиции, които са добре въоръжени.

Присъствието на американски войници в Йордания не получава подкрепата на много от населението с антиамериканските настроения, поради подкрепата, която Вашингтон оказва на Израел.

От Ройтерс посочват, че през 2021 година Йордания подписва споразумение в областта на отбраната, с което дава право на американски войски да имат „безпристрастен достъп“ до няколко йордански военни бази и складове.

Иран отрече участие в атаката с дрон

Президентът на САЩ обвини подкрепяни от Иран групировки в организиране на атаката срещу американската военна база. От Иранското представителство в ООН отрекоха намесата на Техеран по какъвто и да е начин в атаката с дрон, при която бяха убити трима американски военнослужещи.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани коментира, че обвиненията са отправени с политическа цел, за да объркат ситуацията в региона. Той добави, че съпротивителните групировки реагират на военните пресъпления и геноцида извършени от циониския режим и не приемат заповеди от Иранското правителство, а ръководят действията си въз основа на собствени принципи.