След празничните дни драстично се наблюдава увеличени на заболелите лица от респираторни заболявания. Специалистите отчитат, че в момента има болни хора едновременно от двата типа грип или от грип и ковид.

Очаква се броя на заразените да продължи да расте, а пикът на заболеваемостта да настъпи в средата на януари.

Грипът настъпва внезапно, а най-честите симптоми, за които експертите напомнят са висока температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, мускулите и ставите и силна отпадналост. За да се избегнат усложнения се препоръчва да се избягва самолечението и веднага да се посети лекар ако има наличие на посочените симптоми.

В някои градове вече въведоха превантивни мерки

От 4 януари във всички ясли, детски градини и училища в Бургас са въведени превантивни мерки с цел да се ограничи разпространението на грипоподобни заболявания през зимните месеци. В някои учебни заведения е въведен филтър при приема на децата, които се допускат след като им бъде измерена температурата.

Друга мярка, която се следва в детските градини и училищата е периодично проветряване на помещенията. Играчките и предметите, които децата използват през деня ще бъдат дезинфекцирани.

Бургас е една от областите, в която са регистрирани най-много заразени от респираторни заболявания. Други области, в които се отчита ръст на заболелите лица са София, Варна и Търговище.

По-малко регистрирани на заразени с грип или ковид има в областите Сливен, Шумен, Хасково, Ямбол, Русе, Пазарджик и Пловдив. За другите области от страната няма данни.

В момента не се усеща натиск над болничните заведения, но пациентите пред лекарските кабинети се увеличават все повече.

299 са новите случаи на Ковид за последното денонощие

Освен разпространението на два типа грип също се наблюдава и повишаване на положителните тестове за корона вирус. За изминалото денонощие са регистрирани 299 нови случая от направени 2477 теста.

Броят на излекуваните лица е 77, а 2 души са изгубили битката с респираторното заболяване.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че ковид-19 вече може да се приема като обикновен респираторен вирус. Въпреки че все още има заболели от ковид, които се налага да бъдат хоспитализирани, драстично намаляват смъртните случаи в сравнение с отчетените преди 2-3 години по време на пика на пандемията.

Експертите са категорични, че бързото разпространение на грипа и ковид се дължи на ниския процент ваксинирани лица.

Пикът на заболелите от грип или ковид ще настъпи след средата на януари и до края на месеца се очаква броя заразени да продължи да расте.