Въпросите свързани с приема на страната ни в Шенген стават все повече. Актуалната тема в момента е отказа на страната ни да приеме около 6000 бежанци, които са стигнали до Австрия след като са минали през България.

Виена даде съгласието си за приемане на страната ни и Румъния в Шенген при условие, че двете държави приемат повече бежанци.

По думите на председателя на Държавната агенция за бежанците – Мариана Тошева, цифрата посочена от Виена е ориентировъчна за броя емигранти, които са стигнали до Австрия преминавайки през територията на страната ни.

Центровете за бежанци в страната са препълнени

Това посочи в изявлението си пред медиите Мариана Тошева. В България има общо 6 центъра за прием на бежанци. Два от тях са препълнени на повече от 100% от капацитета си. Единият е центъра, който се намира в „Овча купел“ и в него са настанени главно непълнолетни лица. Другият препълнен център е този във „Враждебна“.

Общият капацитет на всички центрове за бежанци в страната е 3600 места. В момента са запълнени 2700 места от наличните.

Освен тези центрове, МВР разполага с допълнителни места за настаняване на бежанци, които също са с ограничен капацитет. Към края на ноември миналата година местата, с които разполага МВР са запълнени на 34%, като в тях са настанени 360 души.

След проверката на свободните места се оказва, че страната ни няма готовност да настани толкова голяма бройка бежанци.

113 бежанци са върнати у нас от Австрия през изминалата година

Според Дъблинското споразумение бежанците, които не могат да бъдат настанени в определена западноевропейска държава трябва да бъдат върнати в първата държава от ЕС, чиято граница са прекосили.

Това важи за лицата преминали през границите на държава през последните 12 месеца. Поради това споразумение за 2023 година в България са върнати 590 лица, от които 113 от Австрия.

Според експерти, Австрия няма право да изисква връщане на бежанци, които не са били регистрирани на територията на България.

През изминалата година за периода януари-ноември 2023 са задържани общо 18 008 граждани на трети страни, които са пребивавали нелегално на територията на страната или са се опитали да преминат границите.

Това число е с 15.4% по-голямо спрямо броя задържани лица за същия период през 2022 година.

Само преди два дни беше обявено, че България ще приеме 6000 бежанци от Австрия, но от Министерски съвет обявиха тази новина за невярна. Причината за отказа са ограничените места в бежанските центрове.