Пореден ден десетки кораби остават блокирани край украински пристанища заради атака с дронове от руска страна. Информацията идва от специализиран уебсайт „Мирни трафик“, който в реално време следи местоположението на кораби и яхти.

Река Дунав предоставя единственият възможен начин в момента да се извърши износ на зърно от Украйна след прекратяването на зърнената сделка, което вече не гарантират сигурността за преминаване на кораби натоварени със зърно през Черно море.

Русия продължава с атаките над складове за зърно в района на най-големите украински пристанища и инфраструктурата около тях. Поводът за тези атаки е излизането на Русия от зърнената сделка на 17 юли, което гарантира сигурността на доставките на зърно от Украйна през Черно море.

Две от най-големите украински пристанища на Дунав остават блокирани

Пристанищата около градовете Измаил и Рени са блокирани заради руски атаки. По данни на уебсайта за следене на кораби и яхти „Мирни трафик“ над 30 кораба са на котва в залива Мусура, който се намира в Черно море и се свързва чрез воден канал с Измаил. Още най малко 20 са плавателните съдове, които блокират водния път към Измаил.

Възможно е кризата с изнасянето на зърно да се задълбочи. Пред националната телевизия на Украйна, заместник-министърът на земеделието коментира, че е невъзможно цялото количество зърно да бъде превозено по реката или чрез железопътен транспорт. Той добави, че за успешното изнасяне на зърното трябва да бъдат отворени украинските пристанища.

След като от руска страна вече няма гаранция за безопасното преминаване на украински кораби през Черно море, много застрахователни компании преустановиха застраховането на търговски товари с украинско зърно.

Някои компании също започват да ограничават застрахователното покритие на кораби, които се занимават с превоз на украинско зърно от украинските пристанища по река Дунав.

Румънските власти с опити за справяне с блокадата

Румънските власти правят всичко възможно, за да ускорят митническите процедури и по-бързо да се справят с блокадата на кораби по река Дунав. През последните няколко месеца Румънската дунавска администрация дава разрешение на рекорден брой кораби идващи от вътрешни украински пристанища да преминат през румънската част на река Дунав.

Припомняме, че миналия месец румънски кораб пострада при руска атака над украинския пристанищен град Рени. По време на атаката бе засегната гражданска инфраструктура и складове за зърно разположени в близост до пристанището.

Междувременно руските атаки по пристанищните градове продължават. Само преди няколко дни Русия нанесе удар с дронове на украинския пристанище град Измаил и унищожи над 40 000 тона зърно.