От 10 дни африканската държава се управлява от военна хунта, която организира преврат в края на месец юли и взе властта в страната. Това доведе до затварянето на национални институции и протести.

Част от населението подкрепя доскорошния президент на страната Мохамед Базум, който беше избран през 2021 година. Това събитие сложи край на години на военни преврати, но само за кратко. След залавянето на Базум, за президент на държавата бе обявен ръководителят на гвардията Абдурахман Чиани.

Обстановката в Нигер се изостри през последните няколко дни след като държавите от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) заплаши хунтата с военни атаки.

Близо ли е началото на война в региона

Преди седмица страните от ECOWAS дадоха срок на военната гвардия на Нигер да се оттегли и да отмени преврата. Исканията на държавите е да се върне властта в ръцете на законно избрания президент на страната.

Срокът на ултиматума на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави приключи вчера вечерта, което накара хунтата да нареди да се затвори въздушното пространство над държавата.

От "Военния съвет за спасяване на родината" (хунтата) обявиха в телевизионно изявление, че затварят въздушното пространство над страната заради подготовката на военни действия в съседни на Нигер държави. Според тях те разполагат с информация, че „чужда сила се готви да нахлуе“.

Подкрепа от народа

Военната формация под названието "Военен съвет за спасяване на родината" има много привърженици, а голяма част от тях се събра вчера на най-големия стадион в Ниамей, за да изразят подкрепата си към новата власт и действията им след края на ултиматума.

Протести в подкрепа на преврата и действията на хунтата се организират в цялата страна. Нигер е една от най-бедните държави в Африка, но и с най-много население в района на Западна Африка. Тези фактори гарантират изключително трудния начин на живот на населението на страната, което води до несигурност и чести преврати.

През последните години се правят опити за възстановяване на демокрацията като изборът на предишния президент има точно такава цел. Въпреки това народът не вижда резултат от демократичното управление, затова и много голяма част от населението подкрепя този военен преврат.

Какво следва – кой ще реагира първи

Организацията ECOWAS все още не е дала коментар за изтичането на срока на ултиматума. В петък вечерта приключи тридневната среща на държавите от блока, където се е изготвил план за военна интервенция.

Някои държави в региона като Алжир имат опасения за своята сигурност при евентуални военни действия и подканиха страните от организацията към диалог. Други държави, включително Нигерия, подкрепят военната намеса заради опасения от избухването на подобни военни преврати и на тяхна територия.