Преди повече от месец медията ни съобщи за скандални случаи, в които болници предлагали пари, за да пишат пациенти и починали хора като заразени с коронавирусна инфекция.

Тези информации бяха подкрепени и от журналиста Валя Ахчиева, която направи специално разследване за случаите, според което в няколко болници у нас са се предлагали суми от 1800 лева, за да бъдат записвани починали пациенти като заболели от COVID-19.

За пореден такъв случай съобщава потребителят в социалната мрежа „Фейсбук“ Боряна Въжарова.

Предлагани ли са пари на заразените в Доспат

Още по-скандалното в най-новото разкритие е, че става въпрос за нашумелите в последните дни голям брой случаи на заразени в Доспат.

Както посочва г-жа Въжарова, цитирайки свой познат от Доспат, в града са били предлагани 1800 лева на ръка на човек, за да бъде записан като болен от коронавирус. Ето и пълната публикация на Боряна Въжарова:

„Чуйте истината за Доспат. Преди около час, притеснена от новините за коронавируса се обадих на мой състудент и голям приятел от Доспат, който е тестван за вируса днес в една от фирмите. Предавам буквално неговите думи:

Предлагат ти 1800 лева кеш, за да те изкарват болен от коронавирус. Стоиш си 14 дена вкъщи под карантина, водят те на работа през това време и си получаваш заплата.

Няколко от работниците сами изявявали желание да бъдат записани, за да вземат някакви пари.

Дори в Доспат се носела мълвата, че кметът има сериозни връзки, за да изкара цял Доспат заразен.

Не разбирате ли, че обикновено за такива масови „зарази“ се подбират фирми от по-бедни региони с по-податливи и мълчаливи хора.“

- Стефан Илиевски

Пари за коронавирус