През лятото на 2020 г. концесионерите и наемателите на морските плажове са длъжни да дават на своите посетители чадъри и шезлонги на цени, по-ниски поне с 50% по-ниски от 2019 г. Както може би вече знаете, това бе постановено със специален закон.

Задължението на онези, стопанисващи плажа, е да спазват стриктно обявените вече за летен сезон 2020 г. цени на чадъри и шезлонги на всеки плаж, където това зависи от тях. При обвързването на ползването на чадъри и шезлонги с други предоставяни услуги от близките заведения, например, ще се смята за недопустимо.

За какво ще се следи през цялото лято

От Министерството на туризма заявяват, че ще се следи стриктно за това през сезона. Проверки ще се извършват внезапно, без предупреждение, на място и ще се следи за наличието на допълнително разположени обекти с търговска цел.

При видимо несъответствие между законовите разпоредби и действията на търговците, след установяване и доказване на извършени нарушения, нарушителите ще бъдат глобени със съответните посочени глоби.

В случай, че има нарушаване на законите за защита на потребителите и предписанията за спазване на противоепидемични мерки, длъжностните лица, от Министерството на туризма ще сезират незабавно и отговорните контролни органи. В случая това са Комисията за защита на потребителите и Министерството на здравеопазването.

Случаят „Бургас-север“

Концесионерът на плаж „Бургас-север“ е заявил, че за летен сезон 2020 г. чадъри и шезлонги ще се предоставят на посетителите безплатно, което по закон трябва да се изпълнява. Следва да се прави ясно разграничение между плажни принадлежности и допълнителна търговска площ.

Във връзка с допълнителната търговска площ според промените на Закона за здравето, важащи само за летния сезон на 2020 г. концесионерите и наемателите могат да разположат на територията на морските плажове само до 4% допълнителна търговска площ. Тя трябва да е прилежаща към обектите за бързо обслужване.

Законовите разпоредби за това лято целят не само осигуряване на достатъчно отстояние, но и за лесното почистване и дезинфекциране на плажовете и обектите. Хубава подробност е, че всички прилежащи търговски обекти ще бъдат по преценка и възможност на концесионери и наематели.

За да се внесе повече яснота относно това кои са зоните за плажуване с плажни принадлежности и кои са зоните за ползване, предвидени за консумация към заведенията, те следва да са ясно обозначени. Табели и надписи ще информират клиентите и плажуващите относно ползването на двата типа зони, за да направят те своя съзнателен избор.

В заключение

Ще станат ли огромни обърквания това лято или всичко ще върви гладко, както предвиждат експерти? Следва да се разбере тепърва, а до тогава предупреждения и отговори на въпроси ще текат във всякакви посоки.