Ето още една от многото поправки в Закона за Министерството на вътрешните работи, които бяха приети от Народното събрание на второ четене още вчера следобед.

Същността на новостта в закона

Глоба в размер между 200 и 2000 лева чака онзи, който наруши неприкосновеността на полицаи или пожарникар. Ето какво се цитира в закона:

„… чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не е престъпление. Същите санкции ще търпят и нарушаващите полицейски разпореждания в дадена ситуация.“

Нови обединения в системата

С приетите вчера изменения се създава и ново силово звено, което ще обединява "Жандармерията" и „Специализирания отряд за борба с тероризма“ (СОБТ). Новата специална част ще се занимава главно с охрана на опасни товари, борба с тероризма и с действия при масови безредици.

Комисия, която ще бъде оглавена от главния секретар на МВР, ще определя за колко време звеното да пази служителите на администрацията. Във вземането на решенията ще участват и директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП, както и на новосъздаденото звено.

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана. Това не се случи и така се роди новото звено на МВР.

Приетите разпоредби предвиждат още при прекратяване на правоотношенията на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не може да надвишава 20.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски. Служителите със специфична работа, за която се полага безплатна храна, ще получават левовата й равностойност. Пари вместо както бе досега ободряващи напитки ще взимат и даващите нощни смени служители за времето между часовете 22,00 до 6,00 ч.

Предвижда се курсантите, завършили редовно Академията на МВР, които преди влизането на закона в сила са назначени или преназначени на длъжност, да служат в МВР най-малко 10 години.

След спор в пленарната зала депутатите отхвърлиха окончателно предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции. Друго предложение, което се чу в залата, бе и това доброволците да имат право да проверяват документи за самоличност на гражданите.

Това бе предложено с промени в Закона за МВР, с които ВМРО искаше да се регламентира, че към полицията ще има списъци доброволци, отговарящи на няколко изисквания: чисто съдебно, без висящи дела, както и със задължително основно образование. Идеята на ВМРО бе те да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места.