Новоприетите промени в Закона за хазарта вече са в бюджетната комисия. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов официално внесе предложение, което съдържаше в себе си иск за това игрални зали или казина да има само в петзвездни (висок клас) хотели, в зимни и летни курорти, както и в районите, намиращи се по границата на държавата.

От ГЕРБ предлагат „Комисията по хазарта“ да стане отделна държавна агенция, която да е под директното подчинение на Министерския съвет. Вчера следобед предложението на Валери Симеонов не беше одобрено.

Според мнозинството на депутатите ако то стане факт и бъде прието, ще доведе до загуби, възлизащи на около 60 млн. лв. Според статистиката, около 640 обекта (игрални зали и казина) ще са принудени да затворят вратите си с аргумента, че се намират в сърцевината на държавата.

Прието беше, обаче, предложението, идващо от управляващата партия ГЕРБ - Комисията по хазарта да се преобразува в държавна агенция.

Защо предложението на НФСБ бе отхвърлено

Очакваните сериозни разходи за бюджета и преждевременното отнемане на лицензи ще доведе до много дела – това е най-голямото притеснение на депутатите в Народното събрание. Това е и попречило на предложението на НФСБ да премине на първия кръг.

Друг довод е и това, че има голям шанс да пострада спортът, където почти всички големи рекламодатели са букмейкърски компании. Валери Симеонов нито се засегна, нито се притесни от това, че предложението му не бе прието.

„Продължаваме нашата борба за ограничаването на хазартната зависимост, която може да бъде сравнена в много голяма степен с пандемията от коронавирус”, каза Симеонов.

От ГЕРБ са съгласни, че трябва да има някаква частична промяна, която да ограничи хазартната зависимост сред хората. Подобен текст имало и в техния законопроект, който за разлика от предложението на НФСБ, получи солидна подкрепа.

Законопроектът предвижда, когато човек е с хазартни страсти, той да се запише доброволно и собственоръчно в регистър, което ще се брои като самопризнание за това, че има проблем. Казината и игралните зали от своя страна ще са задължени да не допускат подобни играчи.

Според експертите в сектора предложението ще се отрази изключително зле на бранша

„Над 1 млрд. лв. годишно се даваха за търкане на талончета от лотарията. Нещо такова върви и по отношение на игралните зали”, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия.

БСП излязоха с леко фанатично мнение по създалата се ситуация.

„Като се ограничат само в планинските курорти и по морето, това няма да попречи на хората, които харчат много пари или са пристрастни, да пътуват”, коментира Румен Гечев от БСП.