В последните дни случаите на новите случаи от коронавирус се увеличиха многократно.

„Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”. Това бяха думите на зам.-шефа на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова.

Проблемите по отделни райони

„Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище”, смята д-р Христова.

Според експерта в момента няма никакъв резон да се говори за втора вълна по простата причина, че епидемията е под контрол засега. Още, когато се отмениха повечето мерки, свързани с ежедневния ни живот, се знаеше, че клъстери ще има, но според д-р Христова те са повече от лесни за овладяване.

Проблемът според експерта е в това, че обществото е останало излъгано от това, че мерките рязко отпаднаха. Хората са си помислили, че всичко е ликвидирано и сякаш забравиха, че коронавирусът реално съществува.

„Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта”, обясни д-р Христова.

РЕКОРДЕН брой заразени в страната

104 са случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие. До този момент, общият брой на заболелите възлиза на 2 993 души.

Бройката от 104 души надмина предния рекорд от 90, който бе постигнат през най-тежките времена на заразата в България – месец април.

До този момент, излекуваните от коварния вирус лица са 1664, от които цели 42-ма са регистрирани през изминалото денонощие. Това внася оптимизъм в темата с коронавируса, но все още прекалено бавно се излекуват всички заболели.

Статистиката сочи, че до днес онези, паднали в жертва на болестта, са 167. Оптимистичното при смъртните случаи е, че за последното денонощие с рекордна заболеваемост няма починали лица.

Националната информационна система сочи, че до този момент медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция у нас са 306 души. Открити са четири нови случаи на медицински работници в три различни града.

За последното денонощие четиримата нови носители на болестта са лекар и санитар от столицата и двама санитари от Плевен и Сливен.