Историята е колкото тъжна, толкова и потънала в мистичност. 3-годишният Лютфи си отива от този свят само седмица след като вече е част от новото си приемно семейство.

Драматичният сценарий

На Шукри Захириев – баща на Лютфи му е съобщено за смъртта на 3-годишното му синче след телефонно обаждане. Той веднага се връща от Шумен, за да поеме шамара, който му удря животът.

„Звъни ми телефона. От социалните ми се обаждат. Казват, че имат много лоша новина. Дойдоха от полицията и ми съобщиха, че Лютфи е починал”, разказва пред медиите Шукри.

8 дни преди това – 3-годишният му син Лютфи е изведен от дома им, за да бъде настанен в приемно семейство. Причината – проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия.

„Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност – бъбречните жлези не му работят нормално”, добавя бащата.

Във връзка с това – на 15 май социални работници влизат в къщата на Шукри.

Ролята на „Социално подпомагане“ в сюжета

Регионална дирекция “Социално подпомагане” - Шумен констатира, че поведението на бащата спрямо детето е тотално неприемливо.

„Веднага колегите се самосезират и преценяват, че най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството и да бъде настанено или временно в дом, или в приемно семейство.”, обяснява пред медиите директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева.

От Дирекция „Социално подпомагане” са изискали от полицейските органи помощ, за да бъде изведено детето от дома на биологичното му семейство.

Според издадената заповед, тогава е имало реална опасност за живота на детето, за което не се полагали адекватни родителски грижи. Бащата Шукри заработва парите си като реже дърва на частно.

Баща и син често прекарвали времето си заедно докато Шукри е на работа - водел малкото момче с него. На детето му харесвало, но институциите не били много съгласни с това то да бъде редовно излагано на опасното работно място, на което работи бащата.

Шукри има роднини, но въпреки това – детето е насочено към приемно семейство в Търговищка област. 3-годишният Лютфи страда от бъбречна недостатъчност и постоянно се нуждае от редовен прием на лекарства.

Пропускането на медикамента му било адски нежелателно, понеже може последствията можели да бъдат фатални. Според проверката на разследващите – лекарствата за хроничното заболяване са давани редовно.

Прокуратурата в град Търговище е завела досъдебно производство за смърт по непредпазливост. Дирекция „Социално подпомагане“ също извършва вътрешна проверка по случая като за момента нещата не изглеждат добре за бащата Шукри.