Потребител в социалната мрежа „Фейсбук“ скандализира със своите твърдения, че в болницата в Сливен предлагат пари на пациенти, за да ги пишат като болни или починали от коронавирус.

Ирена Мирчева разказва за починалия си съсед, който е получил инсулт. Според думите ѝ, той е „извадил лош късмет“, тъй като никой не му обърнал внимание, защото не е бил болен от коронавирус, а от нещо друго.

Два дни без да го погледне невролог в болницата в Сливен, защото всички вардят да дойде някой съмнителен за корона. Само това е важно вече“, възмущава се Ирена Мирчева.

„А… понеже съм много разстроена… пропуснах да спомена, че вече познатите ми на които са предлагали пари, за да ги пишат като болни от коронавирус (1) и близките им като починали (2) вече са трима“, продължава с меко притеснителните си разкрития тя.

Много други граждани също споделят с притеснение, че в болниците отказват лечение на болни хора, освен такива с коронавирусна инфекция.

Още разкрития от Валя Ахчиева

Още разкрития от Валя Ахчиева

Разследване на журналиста Валя Ахчиева, за която припомняме, че бе уволнена от БНТ заради редица неудобни репортажи срещу властта, разкрива подобна практика.

Според разследването ѝ живи и дори починали пациенти се записват като жертви от коронавирус, а в няколко болници в страната са били предлагани суми от порядъка на 1 800 лева, за тази цел.

„Започнахме разследването с тази организирана група от лекари, които искат да качват данни за изследваните здрави хора в общ информационен източник.

До този момент няма данни колко от нас са се срещнали с коронавируса, колко са го изкарали без симптоми или съвсем леко“, заяви Валя Ахчиева в телевизионно предаване.

Според нея „изследването на 1000-та полицаи е в противоречие с лабораторните данни досега. Има здрави хора, които ги отчитат като болни“.

Дали наистина се предлагат пари, за да се пишат пациенти като болни от коронавирус, не може да се каже със сигурност, но определено вече има информация от няколко независими източника в тази посока.

Съветваме читателите на Gradski.bg да бъдат бдителни и ако забележат подобна практика, да сигнализират където и както могат, включително на нашата медия.