Главният изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск отправи сериозни критики към правителството на САЩ и наложените мерки за оставане вкъщи, определяйки ги като „фашистки“, предават световните агенции.

По време на интервю, в което отговаряше на въпроси на анализатори относно ликвидността на фона на пандемията от коронавирус, Мъск определи заповедите за оставане вкъщи като „насилствено затваряне на хората по домовете им против техните конституционни права“.

Американският милиардер посочи, че е силно притеснен от факта, че не може да продължи работата си в завода на „Тесла“ във Фримонт, Калифорния.

Според него тази невъзможност трябва да се разглежда като „сериозен риск“, имайки предвид, че компанията произвежда по-голямата част от своите коли там, в допълнение на своя завод, базиран в Шанхай.

Мъск разкритикува САЩ и похвали Китай

И по-рано Илон Мъск беше засегнал темата за правителствените рестрикции, наложени върху хората в социалната мрежа „Туитър“, но вчера затвърди мнението си, призовавайки всички в американското правителство да увеличат инвестициите в инфраструктура.

Той похвали Китай за това, че има „много по-добра“ инфраструктура в сравнение със САЩ.

„Това е времето, в което да помислим за бъдещето, както и да си зададем въпроса, редно ли е да нарушаваме правата на хората в настоящата ситуация“, попита Мъск.

„Това е фашистко“

„Мисля, че хората ще бъдат много ядосани за това и дори вече са много ядосани. Ако някой иска да остане в дома си, това е страхотно – трябва да бъде позволено да останем по домовете си и да не сме длъжни да ги напускаме.

Но да кажеш на някого, че не може да напуска дома си и че ще бъде арестуван, ако го направи, това е фашистко. Това не е демократично. Това не е свобода. Върнете на хората проклетата им свобода“, продължи с критиките си американският предприемач.

В друг момент от видео интервюто, Мъск заяви, „Така че разширението на наложените забрани, или както аз бих го нарекъл, насилственото затваряне на хората по домовете им, в разрез с всичките им конституционни права, но това е моето мнение, и нарушаването на свободите на хората по начин, който е ужасяващ и грешен, далеч контрира с идеята, с която хората са дошли в Америка и са изградили тази страна.

Какво по дя*олите. Извинете ме. Това е възмутително, просто възмутително. Това ще причини огромни щети не само върху Тесла, но и върху много други компании. И докато Тесла ще издържи на бурята, много други малки компании няма да успеят“, завърши главният изпълнителен директор на „Тесла“.