Вчера беше Световен ден за безопасност на труда. Тазгодишният 28 април бе посветен официално на работниците, които се борят с вируса на първа линия.

От вчера стартира и национална дарителска компания „България за лекарите“. Този път ще се събират средства за закупуването на професионални UVC машини, които да служат за успешна дезинфекция на 10 болници и 20 линейки.

Бялата престилка не е щит

Между 8% и 12% са засегнатите от коронавируса медицински лица по света, припомнят организаторите на кампанията.

По груби изчисления става въпрос за над 250 000 медици в света, заразени с коронавирус, докато са изпълнявали служебните си задължения.

В Украйна процентът им е над 20, а в Италия над 120 лекари са загубили своя живот в битката с COVID– 19. Броят на заразените медици в България до днес е 150, около 11% от всички болни.

Ето с какво ще помогне качествената дезинфекция

Ако се извършва постоянна и стриктна дезинфекция, която да осигури максимално безопасна среда на работа и бариера срещу вътрешно-болнични инфекции, е от критична важност в момента. Това подчертават организаторите на кампанията.

Болниците и линейките са най-уязвимите точки, които лесно могат да се превърнат в огнища на зараза, като в други държави. Така се е случило в не една или в две държави.

Вирусът се задържа по повърхностите и се предава предимно с допир, което прави бързата и ефективна дезинфекцията на болничните помещения и линейките изключително важна.

Справянето с пандемията е свързано с това да опазим собствените си лекари от заразата, от която се опитват да ни спасят.

Наред с използването на лични предпазни средства (маски, шлемове и защитни облекла), дезинфекцията е от критично значение за предпазване на здравните работници и останалите пациенти на болниците в момента.

Професионалните апарати за UVC-дезинфекция биха могли да унищожават 100% от съществуващите вируси, бактерии, гъбички и др.

За рекордното време от 5 до 25 минути те се справят с всички видове болестотворни, живеещи по повърхностите.

Необходимата сума за закупуване на 10 големи апарата за дезинфекция на помещения до 400 кв. м. и 20 малки за дезинфекцията на линейки, е 71 760 лв.