11 май явно ще е съдбовна дата. Един и същи ден, но с различна съдба за всяка държава.

От Русия обявиха, че мерките се удължават до 11 май, докато от Франция започва със свалянето на карантината от 11-ти нататък.

Русия и удължаването

Общият брой на регистрираните с диагноза коронавирус са 95 000 души. Това накара президента Владимир Путин да обяви, че няма да има никакво разхлабване на вече взети мерки поне до 11 май.

Путин обяви още, че няма да се работи до 11 май включително. Дотогава фирмите са длъжни да плащат на работниците, дори да нямат активна дейност в момента.

В Русия коронавирусът дойде сравнително по-късно, отколкото в повечето европейски страни. Трети пореден ден страната отчита по над 6000 нови случая.

Общият брой на регистрираните заразени е близо 95 000. Путин обяви, че е доволен от взетите навреме мерки и тяхното стриктно изпълнение.

Той даде заповед на 12 май правителството да е готово с план за постепенно, плавно сваляне на карантината, ако обстановката го позволява.

Успяхме да забавим разпространението на епидемията. Това е резултат от нашата обща работа, отговорното поведение на милиони граждани, които се вслушаха в препоръките на лекари и специалисти.

Те се погрижиха за своето здраве, както и за здравето на близките си. Дневният ръст на броя на заболелите е сравнително стабилен“, заяви Владимир Путин във видео изявление за своя народ.

Франция и постепенното разхлабване

Отваряне на градини и начални училища, заработване на магазини и пазари, излизане без декларация, събиране на хора в групи до десетима – това е само част от мерките, които ще отпаднат още в първия етап на постепенното сваляне на карантината. Премиерът Едуард Филип започва свалянето им на 11 май.

Той представи в Народното събрание плановете на правителството. Там той заяви:

„Трябва да се научим да живеем с вируса. Тъй като, все още няма ваксина, нито ефикасно лечение и сме далече от постигането на стаден имунитет, вирусът ще продължава да се разпространява между нас. Това не е позитивно, но представлява реалността.“