Според министър-председателят на България Бойко Борисов, мерките, които се взимат от началото на извънредното положение до този момент, са прецизирани и съобразени изцяло с народопсихологията на българите.

Това каза Борисов от парламентарната трибуна по време на изслушването му от страна на депутатите.

„Мерките са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова създадохме Националния оперативен щаб с най-добрите специалисти“, каза категорично Борисов.

От негова страна бе подчертано, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията към момента България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население.

Това, според Борисов, допълнително стимулира властимащите да удържат мерките на 100% към този момент.

Как ще излезем от кризата?

На въпрос на БСП за плановете на властта за излизане от икономическата криза Борисов заяви, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, подчерта министър-председателят. Опозицията е призована от премиера, ако има конкретни идеи, да ги изложи.

„С най-голямо удоволствие ще работим с вас. Когато всичко започна, аз лично се обадих на г-жа Корнелия Нинова и предложих да минем заедно през това. Но ми беше отказано“, заяви Борисов.

ДПС с въпроси към премиера

Депутатите от ДПС насочиха диалога към това колко налични теста за коронавирус има в България и ще стигнат ли те. В отговор Бойко Борисов заяви:

Имаме готовност и ресурс да закупим още, ако са сигурни. Много държави първоначално се хвърлиха да купуват големи количества тестове, които се оказаха неточни. Сега се съдят и се чудят как да ги връщат.“ – разкри премиерът.

Мнението на опозицията

От парламентарната трибуна говори и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова кабинета да изготви по-ясен и конкретен план за излизане от икономическата криза.

Според нея от изслушването на министър-председателя е станало ясно, че правителството няма точен план за излизане от кризата, породена от разпространението на коронавируса.