Идеята най-големите ученици да се завърнат по класните стаи за предметите Български език и Математика се обсъжда от властите през последните дни.

Дали и за кого ще отворят врати училищата и детските градини? Ще се върнат ли изобщо децата и ученици по учебните заведения преди лятото – тези въпроси не спират да си задават всички родители.

Кой ще учи и кой – не?

През вчерашния ден правителството обяви, че се работи по няколко различни сценария. Днес стана ясно, че е възможно връщането в час да е само по определени предмети.

Все още не е ясно дали и кога точно учениците от 7-ми и 12-ти клас ще влязат отново в училище.

За да се случи това, обаче, е възможно да се спусне допитване до родители и учители. Идеята е в класните стаи да се провеждат единствено часовете по математика и български език и литература, казват от Синдиката на българските учители.

Учениците вероятно ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно.

Мнения по създалия се въпрос

„Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Ако трябва да се спазва дистанция, тя не може да се спазва в училище, това е ясно. Трябва да решим ще се рискува или не“, бе категоричен директорът на 51 СОУ училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Следващи стъпки

Сега следва социологическа агенция да проведе официално проучване сред родители и ученици, с което да се разбере мнението на хората в тези групи. Въз основа на това мнение ще се вземе окончателно решение.

Притеснения има и у родителите. От това, че децата трудно ще се справят с кандидатстването, до това, че няма да спазват дистанция.

„Това са млади момчета и момичета, те няма да спазват дистанция в тези сравнително малки стаи. Притесняваме се, че ще се обезсмисли всичко, което изтърпяхме досега.

Който иска да учи, учи и сега. Който не иска да учи и да го закарат в класните стаи – пак няма да учи“, твърди в свое писмо баща на дванадесетокласник от Варна.