Полковник Иван Маламов встъпи в длъжност като началник на Военния университет "Васил Левски" по време на официална церемония, която се проведе с участието на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Величков прочете указите, издадени от президента Румен Радев, които освобождават бригаден генерал Пламен Богданов от длъжността на ректор и поставят полковник Маламов на негово място. След подписването на необходимите документи, бригаден генерал Богданов предаде бойното знаме на университета на своя наследник.

Какви са задачите пред новия ректор

В речта си, Анатолий Величков подчерта две ключови задачи пред новия ректор. Първата е превръщането на сегашния факултет "Авиационен" в самостоятелна военна академия. Втората цел се отнася до разработването на единен център за начално военно образование, който ще допринесе за реализацията на идеята за доброволна военна служба за гражданите на България.

Заместник-министърът изрази благодарност към генерал Богданов за неговата предишна служба и представи новия началник, полковник Маламов, като възпитаник на Военното училище в Шумен, завършил през 1997 г. в специалност "Артилерийско въоръжение". Преди това назначение, той е командвал 110-и логистичен полк в Пловдив и е служил в Трета мотострелкова дивизия в Благоевград.

Пламен Богданов с прощално писмо

В прощалното си слово бригаден генерал Пламен Богданов припомни, че през последните четири години Военният университет постигна най-високата си институционална оценка и рязко увеличи броя на курсантите, които се обучават тук.

„През 2015 г. курсантите бяха 440, сега са 710, но дори и с тази цифра ние не успяхме да изпълним задачата на Министерството на отбраната, защото трябваше курсантите да са повече.” Бившият вече ректор на Военния университет завърши с думите на един от символите на вуза полк. Дрангов, който казва: „За да началстваш законно, достойно и полезно, забрави себе си“.

„Приемам тази длъжност с огромна отговорност и с ясното съзнание, че пред нас се очертава нелека задача, а именно подготовката на кадри, така необходими за Българската армия. Изграждането на офицери, които да имат самочувствието на командири и на лидери, офицери, които да имат смелостта да поведат своите подчинени и да издигнат имиджа и авторитета на военната професия. Защото, да бъдеш офицер в Българската армия, е призвание”, бяха първите думи на полк. Иван Маламов като ректор на НВУ „Васил Левски“. След това той заяви, че неговата цел е да продължи добрите традиции за повишаване авторитета на Военния университет като водещо учебно заведение във военно-образователната система в национален и международен план, както и да увеличи още приема на курсанти и студенти.

С подаръци от своите колеги и от името на кмета на Община Велико Търново си тръгва от старата столица бригаден генерал Пламен Богданов. Той получи за спомен огромна картина на търновски майстор от бившите си вече подчинени. Генералът беше удостоен и с почетния знак на кмета на Велико Търново. Зам.-кметът на Общината проф. Георги Камарашев връчи на ген. Богданов картина и сувенир за спомен от старата столица.

Областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и много колеги на бригаден генерал Богданов присъстваха на церемонията.