В четвъртък избухна жесток пожар в пететажна сграда в центъра на Йоханесбург, Южна Африка, който отнема живота на най-малко 74 души и оставя повече от 50 ранени.

Не е установено какво е причинило пагубния пожар, но досега не са открити данни, сочещи че причиняването е умишлено. Пламъците избухват в 1:30 през нощта, когато голяма част от живущите в пететажната сграда спят.

Спасителните екипи на място обхождат цялата сграда етаж по етаж в търсене на оцелели и изваждайки овъглени от пожара тела директно на улицата. Сред жертвите са и поне 12 деца.

Към момента пожарът е потушен.

Най-ужасяващият пожар с множество жертви в ЮАР за последните години

Очевидци сред успелите да се спасят разказват за това, че много от хората умирали от задушаване от дима. Някои от тях губят по няколко членове от семейството си в пожара, заедно с всичките си лични вещи.

По техни думи много порти на сградата са били затворени и хората не са могли да излязат от там. Налице са и видеозаписи, които показват огромни оранжеви пламъци, поглъщащи долния етаж на сградата и десетки хора, стоящи отвън, съобщават от Си Ен Ен. Освен затворените врати, пожарната стълба също е била недостъпна.

Картинката е била ужасяваща. Малки деца са били изхвърляни през прозорците и хващани от хора отвън, за да бъдат спасени от безпощадните пламъци.

Опожарената сграда в Йоханесбург е била незаконно отдавана

Трагичният инцидент се случва в „отвлечена“ сграда, в която са живели временно стотици хора. Такъв тип сгради са превръщани незаконно в неформално място за живеене, в което се натрупват много хора, които не могат да си позволят традиционните регулирани методи за сдобиване с покрив.

В центъра на Йоханесбург има още много такива сгради, които са изоставени от предишните си наематели или собственици, след което са превзети от банди и криминални групи, които се установяват като самопровъзгласени собственици. На свой ред те започват да отдават под наем на мигранти и местни жители без достатъчно средства за нормална форма на жилище.

Властите описват постройката като неформално селище. Информират, че отделните апартаменти в сградата са били предназначени за настаняване на две до три лица, но са били използвани от много повече.

Подобни неформални жилища, които не са изключение, много често не отговарят на основни правила за безопасност. Правени са опити от властта за въвеждане на по-строги регулации срещу тях, но проблемът остава. Това не е първият пожар с трагични последици в подобна сграда и такива се наблюдават в цяла Южна Африка през последните месеци.

По времето на апартейда сградата е била съд, след това е била използвана като приют за малтретирани жени, но след това е била „отвлечена“ и са били поставени незаконни връзки за вода и електричество. При предишни набези в нея са били арестувани и обвинени над 100 чужденци, намерени в сградата.