Предстои провеждане на първия официален брифинг на Централната избирателна комисия във връзка с подготовката на изборите за общински съветници и кметове на 29 септември. Месец остава и до започването на предизборната кампания, а преди седмица ЦИК утвърди образците на бюлетините за местните избори.

Предвиждат се разходи в размер на 151.1 млн. лв за провеждането на двата тура на местните избори, което ги прави тези избори рекордно скъпи. Това надвишава сумата на последния местен вот от 2019 година, за който бяха похарчени 70.7 млн. лв.

Сумата от 151.1 млн. лв се предвижда да бъде използвана за дейности като подготовка и отпечатване на изборните списъци, закупуване на необходимите изборни материали, логистично осигуряване на областите и общинските администрации и други дейности.

Предизвикателства пред местния вот

При подготовката на местните избори отново на дневен ред излиза въпроса относно начина, по който гражданите могат да упражнят правото си на глас. До този момент не са провеждани местни избор с електронно гласуване. През последните години честата смяна на начина на гласуване беше причина за не малко грешки в протоколите. Много подобни ситуации бяха регистрирани при отчитането на вота от последните парламентарни избори от 2 април 2023, когато гласуването беше смесено – с хартиена бюлетина и с машина.

При местните избори се гласува с три бюлетини -  за кмет на кметство, община и за състав на общинския съвет, а в по-големите градове като София, Пловдив и Варна се гласува и за кмет на район. Това значително ще затрудни попълването на протоколите и отчитането на резултатите от местния вот.

Местните избори крият и друго предизвикателство, което предполага наличието на голям брой грешки в преброяването на бюлетините. В много от населените места се провежда балотаж 7 дни след първата дата на вота. Според експертите този период е много кратък, за да може ЦИК да състави протоколите с гласовете от първия тур.

Въпросът с комисията, която ще отговаря за машинното гласуване също остава под въпрос. В края на 2022 година бяха вписани промени в изборния кодекс, които предвиждат обособяването на специално звено към ЦИК, което да отговаря за гласуването на машина. До днешна дата тази комисия все още не съществува.

Друго основно предизвикателство през местните избори е липсата на адекватен софтуер за машините за гласуване. Софтуерът, който е бил използван за вота за парламентарните и президентските избори няма подходяща модификация, която да се използва за провеждане на мастни избори.

ЦИК отново ще разчита на частна фирма за подготовката на машините за местния вот.