В 12:30 часа този следобед, Арт галерията „Кръг“ на бул. Тракия в Кърджали събра множество млади ентусиасти в чест на Международния ден на майчиния език, отбелязван на 21 февруари.

Посетителите имаха възможността да разгледат иновативна изложба с визуални изображения и текстове, написани на различни езици, включително европейски и азиатски, както и на бенгалски, арменски и латински.

Радост Николаева, директор на организацията Арт движение „Кръг“, откри събитието, подчертавайки значимостта на деня не само като празник на майчиния език, но и като символ на езиковото разнообразие. "Създаваме този евент като отговор на предизвикателствата на мултиезичната и мултикултурна среда, в която живеем," заяви тя.

Кърджали – пример за етническа, религиозна и културна толерантност

Сред присъстващите на събитието бяха и заместник-кметовете на Кърджали Катя Митовска и Веселина Тихомирова, както и представители от различни обществени организации.

Тихомирова поздрави всички с думите: "Кърджали е пример за етническа, религиозна и културна толерантност.

Езикът е ключов елемент от нашата идентичност и средство за съхранение на традициите ни. С гордост отбелязваме, че в Кърджали се говорят или познават 6 от над 7000 езика на планетата."

Проявата продължи с представяне на оригинални текстове – стихотворения и есета, написани на английски, френски, шведски, италиански, турски и български език, които подчертаха богатството на езиковата разнообразност по света.