Данни на „Капитал“ показват, че много от гласоподавателите са дали наказателен вот или са избрали да не гласуват изобщо. Политическите формации в целия спектър губят гласове. На изборите от 9 юни са гласували 700 хил. души по-малко в сравнение с последните избори.

Данните показват, че политическата коалиция на ПП-ДБ губи най-голям брой от гласоподавателите си – 300 хиляди. ГЕРБ отчита 150 хиляди гласа по-малко. За БСП са гласували 65 хиляди души по-малко, а за Възраждане числото е 65 хиляди. Партиите ДПС и ИТН отчитат леко подобряване на резултатите.

До урните са отишли под 2 млн. избиратели. В сравнение с последните избори, които се проведоха през април 2023 това са с 700 хил. души по-малко. Отказът на толкова много хора да гласуват доведе до спад в подкрепата за почти всички политически формации.

Как се разпределят мандатите в НС

Политическата коалиция между ГЕРБ и СДС спечели най-много от вота на гласоподавателите. 24,6% от гласувалите са подкрепили коалицията, което и отрежда 68 места в Народното събрание. Втората политическа партия е ДПС със 17% от вота на гласоподавателите. Това отрежда на ДПС 45 места в Народното събрание.

Третата сила е коалицията ПП-ДБ с 14,4% от вота и 40 места. В Народното събрание още ще влязат представители от БСП, ИТН и Величие.

Въпреки победата на ГЕРБ на изборите, данните показват, че партията отчита най-малко подкрепа от 2021 година насам. При преброени 99% от гласовете се вижда, че ГЕРБ има сериозна загуба на гласове.

По-драстична е загубата на Продължаваме промяната-Демократична България. Формацията губи почти половината от гласоподавателите се от предишните избори до сега. Спад в гласовете има и при политическа партия „Възраждане“. Отчитат се около 65 хиляди гласа по-малко за формацията на Костадин Костадинов  в сравнение с последните избори.

БСП запазва петата си позиция, но също отчита чувствителна загуба в гласовете на избирателите.

Позиции на партиите в големи български градове

Коалицията на ПП-ДБ запазва своите позиции в столицата. Формацията е първа политическа сила в два от трите избирателния района в столицата. Въпреки това се отчита чувствителен спад в подкрепата за партията.

ГЕРБ отново е първа политическа сила в Пловдив. На тези избори партията спечели малко над 25 хил. вота. На втора позиция са ПП-ДБ, а третото място е за Възраждане.

Изборите за нов парламент промениха картината във Варна. ГЕРБ са на челна позиция в морската ни столица, а Възраждане са втори. ПП-ДБ загуби половината от гласоподавателите си във Варна.

Коалицията ПП-ДБ загуби второто си място и в Бургас, където вече е четвърта политическа сила.