Предаването на изборните книжа в страната върви бавно във всеки град. Няма напрежение, но са отчетени много грешки. Цяла нощ, а и в ранните часове на деня продължава броенето на бюлетини без почивка. Отново има наличие на познатите сборни грешки, поправки в протоколите и бавно въвеждане на пропорционалните листи.

Към 6 часа сутринта са обработени 50,96% от протоколите на ЦИК. Данните показват, че коалицията ГЕРБ-СДС печели изборите за национален и Европейски парламент с резултат 23,47% и 22,94%. В следващото народно събрание влизат още шест партии – ДПС, ПП-ДБ, Възраждане, БСП, ИТН и Величие. Представители в Брюксел ще изпратят още ПП-ДБ, Възраждане, БСП, ИТН и Величие.

Как протече предаването на протоколите

ЦИК обеща по 25 лв на всички представители на СИК, които са попълни протокола си без нито една грешка. Председателят на ОИК София, поздрави малкото представители на СИК, които са попълнили протокола си без грешка.

Предаването на протоколите не мина и без инциденти. В „Асикс Арена“ , където се предават изборните книжа на 24 РИК-София мъж получи гърч. Това е бил човек над 60-годишна възраст. Наложило се е да бъде откаран в болница, стабилизиран е и е отказал хоспитализация. Това е единственият инцидент в София за вечерта.

В Бургас вечерта беше също безсънна за членовете на СИК. Предаването на протоколите се проведе в новата спортна зала „Арена“. Към 6:30 сутринта са обработени малко над 50% от гласовете. От 743 секции в града са отчетени гласовете само от 417.

Отчитането на вота в Пловдив също върви много бавно. Подадени са сигнали, че на някои членове на СИК им е прилошало. Председателят на Районната избирателна комисия каза, че бавното обработване се дължи на грешки.

В Стара Загора също стотици членове на СИК чакат да предадат бюлетините си. Все още има такива, които не са дошли в Районната избирателна комисия.

Във Варна са обработени 60% от гласовете към 8:00. През нощта има подадени сигнали за припаднали хора. Във Велико Търново предаването на бюлетини също се случа бавно, но няма подадени сигнали за припаднали хора.

Към 7 часа сутринта в Монтана са предадени протоколите от половината секции, а другите още чакат своя ред. Все още има и секционни комисии, които не са пристигнали да предават протоколите си. Има много сгрешени протоколи.

Във Враца е имало проблеми с електрозахранването и се е наложило хората да броят бюлетините с фенери. В област Благоевград са подадени 180 сигнала за жалби от денонощието на изборите.