На 6 юни 1944 година съюзнически сили достигат до крайбрежието на Нормандия по време на втората световна война. Пристигането на американски и английски части по море във Франция дава началото на успешна кампания за освобождението на Европа от нацистите.

Възпоменателните церемонии се проведоха на плажа в Сен Лоран сюр Мер, известен още като плажът "Омаха". Тържествените прояви бяха открити от гайдар от военен оркестър. Той изсвири стара шотландска траурна песен. 

Вчера бяха проведени възпоменателни прояви, на които присъстваха световни лидери. Сред тях бяха американския президент Джо Байдън, френският президент Макрон, британският премиер Руши Сунак, германският канцлер Олаф Шолц, канадският премиер Джъстин Трюдо, украинският президент Володимир Зеленски, членовете на нидерландското семейство и британският крал Чарлз. Кралят на Обединеното кралство призова за по-голямо международно сътрудничество в борбата за мир. Той изнесе реч на френски и английски език, с която припомни, че свободните нации трябва да се обединят.

На церемонията присъстваха и ветерани участвали в събитията преди 80 години.

Володимир Зеленски получи бурни овации по време на възпоменателната церемония. На тържественото събитие по случай 80 годишнината от десанта в Нормандия френският президент обяви, че Франция и съюзниците ѝ ще продължават да подкрепят Украйна. Макрон каза, че Франция ще предостави на Украйна изтребители Мираж. Съединените щати и НАТО също няма да спрат с подкрепата си за Украйна. Това каза американския президент в своята реч по време на церемонията.

Руският президент Владимир Путин не присъства на честването на 80-годишнината от десанта на съюзниците. Той е поставен в международна изолация след нахлуването на руски войски на територията на Украйна.

История на десанта в Нормандия  

Преди 80 години 150 000 войници отплават от пристанищния град във Великобритания – Портсмут. Тяхната цел е да влязат в Северна Франция, от където да започне мащабна операция срещу германските войски окупирали Франция.

Съюзническите войски, които участват в десанта са съставени от войници от САЩ, Великобритания, Канада, Полша и Франция. Десантът е резултат от дълга и предварителна подготовка. С него се дава начало на Битката за Нормандия и на операция Овърлорд, която има за цел да се открие втори фронт срещу нацистка Германия.

Най-голямата морска операция по време на Втората световна война се увенчава с успех благодарение на осигурените от САЩ ресурси. Превъзходството на съюзниците е огромно. В операцията участват 7000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета.

Силите на съюзниците са почти 3 пъти повече от тези на германците. Десантът в Нормандия е успешен и приключва в края на юли месец.