На 21 май се състоя поредният Поход за мир и неутралитет, който се организира съвместно от няколко НПО като Българският национален съвет за мир, Национален събор за съпротива "Свети Георги Победоносец" и Национална мрежа за децата.

Представители на партия Възраждане също взеха активно участие в похода. Между демонстрантите се забелязаха лицата на лидера на партията Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Николай Дренчев, Деян Николов и вече бившите депутати Мая Манолова и Волен Сидеров.

Това шествие е шестото поред, което се организира по-малко от месец след последния Поход за мир и неутралитет на 23 април.

За неутралитет и не намеса във военните действия в Украйна

Много хора се събраха в центъра на София за да изразят мнението си в подкрепа на идеята България да запази неутралитет и да не изпраща военна помощ на Украйна. Протестиращите се събраха пред НДК, след което се отправиха към Народното събрание и сградата на БНТ.

Паралелно се проведе и Поход за мир във Варна.

По време на протеста освен български знамена, по улиците на София и Варна се вееха руски знамена и такива на партия Възраждане. На похода беше напомнено, че се събират подписи за организирането на референдум “За мир и суверенитет”, с който да се реши позицията на България относно войната в Украйна.

Кулминацията на Похода за мир и неутралитет настъпи след като депутатът от партия Възраждане Деян Николов изнесе реч, в която критикува действията на Европа и “евроатлантическите ценности”. Той поведе демонстрантите към сградата на парламента на Европейската комисия. Последва обстрел на сградата с червена боя, извършен от част от протестиращите.

Последици от проявата на вандализъм срещу сградата на ЕК

Европейската комисия се възмути от проявения вандализъм на демонстрантите срещу сградата на правителството си в България. Говорителската служба на ЕК предаде, че осъжда оскверняването на сградата и го приема за неприемливо.

В позицията, която ЕК заема се казва, че правото на мирен протест е основна ценност в демократичното общество, но проявите на насилие и вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи.

ЕК обяви още, че компетентните по въпроса лица ще бъдат уведомени и случаят със замерването на сградата в центъра на София с червена боя, ще бъде разследван.

Лидерът на партия ГЕРБ - Бойко Борисов, също изрази своето осъдително мнение за проявата на вандализъм срещу сграда на европейска инстируция. Той изказ своята тревога, че тази проява на оскверняване и вандализъм идва в момент на тежки предизвикателства за България.

Той използва моментът да призове партиите с демократични възгледи да останат обединени в името на националните интереси на страната и да излъчат редовно и силно правителство.