Вчера, около 10:00 ч. сутринта в София избухна батерия на зареждаща се по това време електрическа тротинетка в жилищна сграда. Оказа се, че това се е случило в жилището на музиканта от „Ку-Ку бенд“ Цветан Недялков.

Взривът изтласква дограмата на балкона и причинява пожар в апартамента

В моментите след инцидента маестрото не пожела да коментира какви точно са щетите, но е ясно, че няма пострадали. Той е лаконичен и призова за внимание при покупката на електрически тротинетки, защото, се оказва, че „това е нещо много опасно“. По думите му, те нямат вина за инцидента. Какво точно се е случило?

Тротинетката е закупена наскоро за сина на Недялков. Вчера сутринта той излиза от жилището, а баща му включва електрическата тротинетка да се зарежда в хола, след което отива в банята. Минават няколко минути, след което се чува силен взрив, последван от мирис на изгоряло. Избухналата батерия възпламенява цялата тротинетка и предизвиква пожар в жилището.

Засегнатият апартамент е разположен на първи етаж от жилищна сграда с 5 нива. На място незабавно пристигат пожарна и полиция. Живущите в сградата са евакуирани, докато експерти провеждат оглед на мястото на инцидента. Взривната сила е изтласкала дограмата на балкона, която изхвърчава на тротоара и улицата пред апартамента. Избити са прозорците и на двете тераси.

Предстои изясняване на причините за взривяването на литиево-йонната батерия. Като евентуален причинител се спряга фабричен дефект на устройството.

Взривът е бил много силен и по чудо няма пострадали

Фронтмена на бенда Слави Трифонов коментира случилото се в социалните мрежи. Той споделя, че тротинетката е избухнала като бомба и подпалва апартамента, но „благодарение на късмета, на Бог, или на който там пише какво да се случи на всеки един от нас“ китаристът и сина му са живи и здрави.

Той завършва с думите „Пиша тези редове, за да ви отправя сигнал за внимание, когато купувате такива устройства. Явно технологиите са напреднали, но не достатъчно, за да могат да ни предпазят от такива инциденти. Инциденти, които могат да станат трагедии. Така че - внимавайте!“

Как да се предпазим от подобни инциденти

Последваха много коментари от специалисти, целящи да повишат безопасността на притежателите на електрически тротинетки.

Те съветват спазването на всички инструкции за експлоатация, презареждане и съхранение на превозното средство. Пътният експерт Диана Русинова сподели, че не препоръчва закупуването на тротинетки, които нямат СЕ маркировка.

Статистиката всъщност показва, че подобни инциденти са рядкост и при правилна експлоатация превозните средства са напълно безопасни. Инж. Йовко Раканов коментира, че трябва да се избягва съхранение на горещи места и да се зарежда само с подходящи зарядни.

Индикации за наличие на неизправност са промени във формата на батерията. Други експерти предупреждават, че литиево-йонните батерии стават по-уязвими в дъждовно време.