В доклад за състоянието на Шенгенското пространство, Европейската комисия посочва, че подкрепя присъединяването на България и Румъния в Шенген, като това е препоръчително да се случи до края на годината.

Още през ноември миналата година ЕК обяви готовността си да присъедини двете държави членки на ЕС към Шенгенското пространство. Тогава Нидерландия и Австрия не подкрепиха това решение и блокираха присъединяването на страната ни и на Румъния в шенгенската зона като допуснаха само Хърватия.

За това решение бяха изтъкнати много доводи за недостатъчната сигурност по българските и румънски граници. Това не веднъж беше потвърдено от влизането на нелегални емигранти през българската граница в последните месеци.

Въпреки това, много назначени проверки отчитат развитие в сигурността на границите на България и Румъния, от както двете страни са членки на Европейския съюз. Последната проверка беше извършена миналата есен, когато ЕК обяви готовност да направи България и Румъния част от шенгенското пространство. Изводите от тези проверки показаха, че двете страни изпълняват условията за присъединяване и се стремят да прилагат правилата, които важат в Шенгенското пространство.

Ще даде ли Нидерландия зелена светлина за присъединяването на България в Шенген

Отговорът на този въпрос вълнува не само българските граждани, но и представителите на ЕК, които отговарят за присъединяването на България. Около шест месеца след като в началото на декември 2022 Нидерландия не се съгласи с кандидатурата на страната ни да стане част от Шенген, днес нещата изглеждат малко по-добре в полза на България.

През декември 2022 година нидерландският премиер – Марк Рюте обяви, че за присъединяването на страната ни в шенгенското пространство е „твърде рано“ и посочи, че България не изпълнява много от критериите за присъединяване. В доводите си нидерландският премиер също засегна нивата на корупция в държавата и въпроса за върховенството на закона.

На среща на Съвета на Европа, която се провежда два дни в исландската столица, Рюте коментира пред БНТ, че не е против влизането на страната ни в Шенген, но за това решение трябва да се изчака следващата оценка на ЕК.

Така въпросът дали България ще се присъедини към зоната за свободно пътуване остава без отговор. Последните събития във връзка с съдебната система в България не помагат особено много за взимането на положително решение за присъединяване на страната ни в Шенген.

Ползи за България от присъединяването в безграничното пространство

Присъединяването на страната ни към Шенген ще намали опашките и бюрокрацията по границите. Според ЕК това са критерии, които могат да направят страната ни по-привлекателна за чуждестранни инвестиции.

От друга страна влизането на държава в безграничното европейско пространство я прави равноправна на другите държави и осигурява свободен достъп на европейските граждани до нея.