Трусовете в съдебната власт продължават с развитието по искането за оставка на главния прокурор на Република България, дошло от прокурорската колегия на ВСС. Създалото се напрежение напусна обхвата на третата власт и засенчи дори политическите проблеми в опитите за съставяне на редовно правителство.

Какво се случи дотук и какъв е отзвукът след скъсаната оставка? Gradski представя обзорен преглед на последните събития и изявления по темата.

Как главният прокурор отговори на исканията за оставка

Публичното скъсване на документа с оставката на Гешев дойде след като вече беше отправено искане за предсрочното му освобождаване, внесено от шест представители на прокурорската колегия на ВСС.

В мотивите на предложението за освобождаване от длъжност е заложено основанието „тежко нарушение на служебните задължения“, което следва да бъде установено в рамките на така задействаната процедура. Последваха коментари от различни лица от високите етажи, които предложиха Гешев сам да подпише оставката си.

В продължение на всичко това, вчера обвинител №1 в страната направи публично изявление, кулминацията на което беше демонстративното скъсване на документа с неговата оставка.

Гешев сподели, че е получил анонимна заплаха, целяща да окаже натиск за подаване на оставка, за чийто автор към момента може само да предполага. Това обаче не му попречи да предположи, че зад опитите за отстраняването му стои „лицето Бойко Методиев Борисов“. Атаките срещу него пък бяха свързани с „лицето Борислав Боби Сарафов“.

Гешев твърди, че е получил завоалирани предложения от лидера на ГЕРБ

В изявлението си Иван Гешев излезе с твърдението, че опитите за отстраняването му са започнали още преди месеци, когато получил завоалирано предложение:

„Казаха, че е от Бойко Борисов – да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно, но явно тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме. Знаете после за опита за атентат срещу мен. Беше шок. Смятам че целта е да бъдат убит“.

Лидерът на ГЕРБ не закъсня с коментар на изявлението и отрече напълно думите на Гешев относно твърдяното предложение.

Обвинител №1 засегна директно и името на неговия заместник – Борислав Сарафов – който единствен не присъства на официалното изявление на Гешев. Сарафов коментира, че Иван Гешев е „неуравновесен човек“, „абсолютно непригоден за тази позиция“. След това заяви, че заради него се страхува за живота си и поиска да получи охрана от правосъдното министерство.

Главният прокурор заяви, че възнамерява да довърши мандата си. В следващите седмици се очаква да се разбере какво ще бъде развитието по входираното предложение за неговото отстраняване, както и по отправеното от самия Гешев искане за оставката на заместника му - Сарафов.