Вчера на 14 май в южната ни съседка се проведоха президентски избори, които бяха обявени от много анализатори като исторически. Вотът, който се проведе може да даде шанс за край на 20-годишното управление на Ердоган.

В битката за властта срещу сегашния президент е посочен представител от опозиционни блок „Народен алианс“. Това е Кемал Кълъчдароглу, представител на Републиканската народна партия. Тази партия подкрепя социалните идеологии, демокрацията и кемализма. Обещанията, с които Кълъчдароглу влиза в надпреварата за президентското място са за връщане на демокрацията в Турция.

Именно различните политически и социални възгледи на двамата кандидати правят вота в южната ни съседка толкова важен за нейното бъдеще.

Обзор след първите резултати

Малко след края на вчерашни изборен ден, в 20 часа българско време, Кълъчдароглу обяви в Туитер, че има преднина на вота за президент. Тези съобщения се смятат по-скоро за противоречиви, тъй като турските медии по-рано съобщиха, че настоящият турски президент Ердоган е спечелил по-голяма част от вота.

До края на вчерашния ден много турски медии обявиха различни резултати за процентното съотношение между кандидатите след първоначалните данни от преброяването. Въпреки това още в първите часове след вота, резултатите показват, че популярността на Ердоган бележи сериозен спад.

Новият турски президент ще бъде избран на балотаж

Въпросът кой ще е новият президент на Турция все още остава без отговор. Според последни данни оповестени от избирателната комисия, разликата между двамата кандидати е изключително малка.

За досегашния президент Ердоган са гласували 49.34%, а опонента му от Републиканската народна партия получава подкрепата на 44.99% от избирателите. Тези резултати правят президентския вот от 14 май май-оспорвания от десетилетия насам.

В изборите има и трети претендент - Синан Оган, който успя да събере 5.2% от вота на турските граждани.

Все още има минимален шанс Ердоган да обяви победа на първия тур на изборите, тъй като са обработени 98% от бюлетините. Вероятността е малка и ако това не се случи, то изборът за президент ще бъде решен на балотаж, който ще се проведе на 28 май.

Резултати от парламентарни избори

Вчера освен избори за президент, в южната ни съседка се проведе и вот за парламент. Партията на справедливостта и развитието, чийто лидер е Ердоган си осигурява 273 места в парламента, което я прави водеща.

Групата на опозиционните партии - Национален алианс успява да спечели около 167 места в парламента. Още 24 партии и 151 независими кандидата се борят за своите места в турския парламент, който има общо 600 места.