Въпреки че руски военнокореспонденти съобщават за готвеща се контраофанзива и началото на украински атаки срещу фронтовата линия, Кремъл отрича достоверността на тази информация.

Според най-голямата британска медия Би Би Си в социалната мрежа „Телеграм“, която се използва от руснаците като канал за информиране за войната в Украйна, руски военни източници съобщават за настъпваща контраофанзива от страна на украинските военни части.

До сега не е получено потвърждение от украинска страна, а руското Министерство на отбраната коментира, че тази информация е невярна. В подкрепа на това твърдение руските военни предоставят списък със районите, за които се спекулира, че украинската армия е нанесла удари. Според този списък в определените райони или не се водят бойни действия или руската армия води успешни сражения.

Успешни атаки на украинските въоръжени сили през последните дни

Основателят на ЧВК „Вагнер“ съобщава, че украинската армия успешно е пробила отбраната по фланговете край Бахмут. Малко по-късно тази информация е потвърдена и от украинските въоръжени сили.

Ръководителят на чеченския отряд „Ахмат“ също призна за военно напрежение около Бахмут. Пред ТАСС той коментира, че вижда увеличение на украинската техника и въоръжени сили, които бележат малки победи, но все пак руските части успяват да дадат отпор.

Според други публикации в социалните мрежи украинските военни са направили и успешен пробив край Соледар, по направеление между Донецк и Луганска област. Относно тази информация, руското Министерство на отбраната коментира, че ситуацията е овладяна и няма пробив по фронтовата линия.

Съобщава се още за придвижване на украинска военна техника и войници в посока Харков и най-северната част на фронта. Готви се също артилерийска подготовка от страна на украинската армия в районите на Сватов и Кременна.

Готви ли се Украйна за по-сериозен пробив по фронтовата линия

Въпреки това раздвижване към посока контраофанзива от страна на Украйна, вчера Зеленски обяви, че украинската армия се нуждае от повече време за да започне настъпление срещу Русия. Като причина за това президентът изтъкна очакваната военна помощ обещана от Запада.

Украинският президент, цитиран от Би Би Си, заяви още, че подготвената атака може да има решаващо значение за изхода на войната. Целта е да се предначертае фронтовата линия в полза на Украйна.

Готвената контраофанзива се определя като „решаващ тест за Украйна“. По този начин украинската армия ще докаже, че помощта, която Запада осигурява за страната има важно значение за успешните военни действия в полза на украинската държава.

Промяна във фронтовата линия няма от месеци насам. Руската армия е укрепила фронтова линия с дължина от 1450 км и обхваща източните райони на Луганск и Донецк стигайки до Запорожие и Херсон на юг.