Насрочени са 4 официални срещи между нея и ръководните представители съответно на:

ПП-ДБ – в 10.00 ч.
ДПС – в 11.30 ч.
БСП – в 13.30 ч.
ИТН – в 15.30 ч.

Срещите са планирани с цел да се обсъдят засягащите дневния ред на обществото теми и вариантите за получаване на подкрепа на правителство на ГЕРБ-СДС. Такава няма да бъде проведена само с „Възраждане“.

Ще присъстват ли представители на ПП-ДБ на днешната среща

Снощи се даде информация, че ръководството на ПП-ДБ няма да присъства на срещата, поради невъзможност, въпреки първоначалното потвърждение. От пресцентъра на формацията бе съобщено, че се иска събеседването с кандидат-премиера да се случи в петъчния следобед, когато лидерите на втората по численост формация в парламента ще имат възможност да присъстват.

Въпреки това ГЕРБ отговори, че ще ги очакват в 10 ч. днес в зала „Запад“, както е по първоначална уговорка.

Причината за исканото отлагане е отсъствието на Асен Василев и Кирил Петков от страната. ГЕРБ коментира, че в столицата има други съпредседатели на втората парламентарна група, които могат да участват в срещата.

Има ли готовност за подкрепа на кабинет, начело с Габриел

Президентът официално ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинираната за министър-председател от първата по численост парламентарна група – Мария Габриел в понеделник (15 май). От тогава кандидатът за премиер има срок от 7 дни, в който трябва да предложи поименен състав на кабинет.

В коментар на вероятността за кандидатурата на Габриел кандидат-премиерът на ПП-ДБ Николай Денков вчера отново наведе на това, че формацията има решение от националните ѝ съвети да не подкрепя първия мандат.

От ИТН заявиха, че имат конкретни изисквания, за да дадат своята подкрепа за който и да е кабинет. Тошко Йорданов коментира, че хора като Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев не трябва да бъдат част от управлението на страната.

„Възраждане“ отново не даде положителни индикации за подкрепа на чужд кабинет, а Костадин Костадинов категорично каза, че няма как да дадат подкрепата си за мандат на първата формация.

Ето и част от реакциите на представители на парламентарните групи след официалното обявяване на номинацията на Габриел от трибуната.

Лидерът на БСП посочи хода с кандидатурата на Мария Габриел като поредна грешка на ГЕРБ, тъй като е предложен премиер, без да са изяснени политиките. Изрази, че ще присъстват на уговорената среща, но не са наясно за какво са поканени и ще очакват първо да бъде изяснено всичко.

Костадинов коментира, че няма значение кой ще е премиерът, а каква ще е неговата политика. „Не виждаме промяна в политиката на ГЕРБ и другите партии. Няма да коментираме Мария Габриел. Забелязваме симулиране на желание за съставяне на кабинет.“

Балабанов (ИТН) сподели, че визитката на еврокомисаря е добра в Европа, но това не означава нищо.

Даниел Лорер, представител на втората парламентарна формация заключи коментара си с „Нашата позиция беше принципна от ден едно – ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно няма да предлагаме наши личности в него.“