Сръбският президент Александър Вучич разпореди въвеждането на строг полицейски контрол около всички училища в страната. Това е наложително след извършването на две масови убийства от младежи в северозападната ни съседка миналата седмица.

Припомняме събитията довели до въвеждането на допълнителни мерки за сигурност

Общо 17 души загинаха при две престрелки в Сърбия. На 3 май 13-годишен ученик започна масова стрелба в училище в столицата Белград, при която загинаха един възрастен и 8 ученици на 13 годишна възраст. Други 6 младежи и една учителка също са ранени при стрелбата. Ученикът сам се предава на полицията.

В домът му е намерен списък с имена на учениците, по които е стрелял. Родителите на стрелеца също са задържани, а баща му е обвинен в неправилно съхраняване на огнестрелно оръжие.

По-малко от 48 часа след кървавата случка в Белград, млад мъж на 21-години открива огън с автоматично оръжие след свада с други хора в училищен двор в село Дубоча. На място са убити 8 души, а други 13 са ранени. След това мъжът се придвижва до други съседни села с кола, от която продължава да стреля. След няколко часова обсада стрелецът в заловен.

Пред всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул

Това е една от мерките предприети след двете масови убийства случили се за по-малко от 48 часа. От днес пред всяко училище ще има полицейски патрул, който ще следи сигурността на учениците сутрин при влизане в училище и следобед при излизане.

Държавният секретар на министерството на вътрешните работи Данило Стефанович обяви, че засилено полицейско присъствие ще има не само около училищата, но и на всички места, къде се струпват тълпи от хора, в това число търговски центрове, паркове и площади.

Друга мярка, която е провокирана от кървавите събития е намаляването на броя на огнестрелните оръжия в Сърбия. По думи на президента, парламента ще предприема по-строги мерки за нарушение на режима за притежание на оръжие.

Това ще доведе до драстично намаляване на притежанието на оръжие до 90 процента. Като част от мярката е предвидено изземането на незаконни оръжия и муниции от полицията.

От днес до 8 юни всеки гражданин на Сърбия, който притежава незаконно огнестрелно оръжие трябва да го придаде на властите

Това е още една точка в предприетите мерки за засилване на сигурността в Сърбия. Относно предаването на незаконните оръжия, началникът на отдел „Оръжия“ към министерството на вътрешните работи на Сърбия обяви, че гражданите, които предадат нерегистрираните си оръжия до 8 юни няма да трябва да доказват произхода на оръжието и няма да понесат законови последствия.